Не е лесно да обясните на баба си какво работите, но е още по-трудно да я убедите, че все пак го правите докато си седите по пижама пред компютъра. Едва ли в това има нещо учудващо, защото понятието фрийлансър не съществува в техния речник.

В последните няколко години и особено след избухването на пандемията, на свободните професии започна да се гледа с друго око. Много хора решиха, че да бъдеш фрийлансър е като да удариш джакпота в работата – работиш когато си искаш, от където си искаш и в някои случаи дори сам си определяш заплащането.

Представено така звучи страхотно. Истината е, че малко са тези, които могат да си позволят и трите неща наведнъж. В тази статия ще разгледаме двете страни на монетата и ще се опитаме да дадем отговор на въпроса „Има ли хляб в свободните професии?“

Положителната страна на работата на свободна практика

Повечето професии на свободна практика могат да се работят от вкъщи. Разбира се, не е задължително да работете винаги от дома си, единственото условие е да имате достъп до лаптоп и интернет.

Това е страхотно за всеки интроверт, който иска да избегне контакта с колегите си и да се наслаждава на домашния си уют. Дистанционният начин на работа дава възможност на много хора да пътуват и да работят от която и да е точка на света. Това обаче е свързано с наличието на достатъчно средства – тема, която ще бъде засегната след малко.

Да предположим, че изпълнявате свободна професия от дома си. Както се досещате вие ще спестите много време от пътуване до работното си място. Това е страхотна новина за хората, които имат нужда от повече свободно време.

Истината е, че спестявате досадното пътуване и стоене в трафика – дали обаче ще оползотворите това време и ще може да го наречете спестено е друг въпрос.

Много хора си мислят, че след като са фрийлансъри думата free ще окаже влияние на работният им график. За почитателите на гъвкавото работно време това е страхотна възможност да разпределят работните си часове според собствените си предпочитания.

Възможността за определяне на заплащане за труда е това, което изкушава много млади хора да потърсят хляба си в свободните професии. Ценообразуването всъщност е много по-трудно от колкото изглежда и зависи от много фактори.

А сега нека разгледаме недостатъците

Извършването на свободна професия има почти толкова слаби места, колкото положителни страни. Едно от най-големите предизвикателства, пред които са поставени фрийлансърите е намирането на клиенти.

Успоредно с увеличаването на търсенето на фийлансъри се увеличава и търсещите реализация в сферата на свободните професии. Конкуренцията е много голяма и някои от прохождащите в работата на свободна практика изпитват затруднения да утвърдят услугите си като надеждни в подобна конкурентна среда.

Късметлиите, които успяват да започнат работа с клиент скоро разбират, че няма да получат плащането, което са очаквали. В много от случаите се налага да търсят още проекти, за да могат да си осигурят доходите, които желаят.

И точно в момента, в който сте натрупали задоволителен брой клиенти и успявате да си докарате приемливо възнаграждение за труда си кранчето от някои проект неочаквано спира. Тогава разбирате, че в свободната професия няма фиксиран дохода, който е сигурен всеки месец.

След всичко прочетено до тук сигурно се досещате, че свободният график е относително понятие. Има периоди, в които ще работите по няколко часа на ден, но ще има и други, в които времето няма да ви стига. Правилното управление на времето е много ключово в тази професия.

Не на последно място, работата на свободна практика не е подходяща за тези, които искат да се изкачват по корпоративната стълбичка и се стремят към кариерното развитие.

Кои са най-добре платените свободни професии през 2023

Вече се убедихте в две неща: свободните професии предлагат много предимства, но не са за всеки. Ако все пак сте се запътили да ставате фрийлансъри е добре да знаете, че реализацията в тази сфера зависи от много фактори. Главните, сред които са подходящо образование, опит в сферата и търсенето на кадри в индустрията, към която сте се насочили.

За финал прилагаме списък с някои от най-добре платените свободни професии за 2023:

  • Разработчици на софтуерни програми;
  • Анализатори на данни;
  • Копирайтъри и създатели на съдържание;
  • Дизайнери - графичен дизайн, уеб дизайн и UX/UI дизайн;
  • Мениджмънт консултанти;
  • Счетоводители и финансови консултанти.

Във всяка една от тези сфери има високо търсене на специалисти и висококвалифицирани кадри. Заплащането може да варира според вида и продължителността на проекта.