Няма човек, който да не се стреми към смислен и щастлив живот. Всичко, което правим е с цел един ден да почувстваме удовлетворение от своя земен път. Разбира се, нещата не са толкова лесни и в стремежа си да открием своя смисъл и щастие често се срещаме препятствия. Това ни кара да мисли, че се отдалечаваме от щастието, вместо да се доближаваме до него.

Много култури имат собствена философия за това как да достигнат до щастието и смисъла от живота. Икигай или японската рецепта за щастие се разпространява по целия свят и показва на хората как да намерят своя смисъл. 

Тази философия се заражда в общността на остров Окинава, където живеят най-голям брой дълголетници. Дали това е случайно? Едва ли - смисълът поддържа здравето на хората, а щастливият живот почти винаги означава дълъг живот. 

Икигай - щастие произтичащо от собствените занимания

Малко или много всички ние приемаме работата си като “задължение” или “принуда”. Ако не работим няма да имаме средства да живеем живота си, затова и много хора се занимават ежедневно с неща, които не харесват, но им носят средства. 

Икигай учи хората как да намерят онова нещо, с което заниманието ще им донесе истинско щастие и удовлетворение. Превода на думата от японски означава щастие, произтичащо от собствените занимания, в които човек да намира смисъл и цел в живота.

Икигай може да се разбере като философия, която се изразява в любов към работата си, вяра, е правиш нещо полезно, което ти носи щастие. Тази дума често се използва като синоним на призвание, цел, страст, смисъл, мисия. В това се изразява есекцията на японската философия. 

В търсене на своя икигай 

Веднъж щом разберем какво е икигай, няма как да не искаме да намерим своята мисия, която да ни носи щастие и удовлетвореност от живота. По темата как да намерим своя икигай са изписани много книги и материали. Истината е, че е по-просто отколкото звучи, защото всичко, което е нужно за намирането на смисъл е заложено в нас, само трябва да му дадем възможност да се прояви.

Най-простият начин да достигнето до своя икигай е да си зададете въпросите “Защо ставам сутрин?”, “Какво ме мотивира?” по този начин може да се доближите до намирането на вашето “екзистенциално гориво”, с което да захраните икигая. 

Друг разпространен метод за намиране на смисъл е използване на диаграмата на Вен. За да я построите трябва да отговорите на 4 въпроса: 

  • Какво обичате?
  • В какво сте добри?
  • За какво може да ви бъде платено?
  • От какво се нуждае светът?

При отговор на всички въпроси може да добиете представа от това, с което трябва да се занимавате, а това е вашият икигай, който ще ви донесе смисъл и щастие. 

Много хора намират своя икигай след като се потопят в хоби, което развива техни умения и им носи удовлетворение. След даден момент те превръщат хобито в работа, което им носи доход. 

Икигай не е нещо, което трябва да намерите на 20 годишна възраст. Ние се развиваме, което означава, че и нашият смисъл и щастие може да се променя според нещата, които ни интересуват през определен период от живота ни.