Много родители в Израел бяха принудени да изтрият акаунтите в социалните мрежи на децата си, за да ги предпазят от чувствително съдържание, свързано с военния конфликт в страната, който се разрази миналата събота.

СиЕнЕн съобщава, че училища в Израел, а също и такива в Обединеното кралство и САЩ призовават родителите да изтрият приложенията със социални медии на децата си поради опасения, че Хамас ще разпространява смущаващи клипове на заложници. Тези притеснения са напълно обосновани, тъй като бойци от враждебната организация сами направиха такива заплахи.

Още при първите атаки срещу страната преди няколко дни бяха взети десетки заложници. От ислямистката групировка предупредиха, че за всяко нападение от страна на Израел, което не е оповестено, ще убиват по един заложник и ще публикуват клипове, отразяващи това в социалните мрежи.

Училищните ръководства съветват и самите родители не споделят такова съдържание и да се въздържат от гледането му.

Социалните мрежи са заливани с притеснително съдържание от конфликта

Много малко време след първите ракетни атаки беше необходимо, за да се напълнят социалните мрежи с видеа, които претендират да отразяват събитията.

Сред истинското и често чувствително съдържание обаче се намира и много неавтентично такова, което всъщност няма връзка с военните действия в Близкия Изток. Това е другото притеснение на родители и асоциации – разпространението на подвеждаща и откровено неистинна информация в мрежи като TikTok, Instagram и X, бившият Туитър.

Друго опасение е, че екстремистите на Хамас ще експлоатират алгоритмите на социалните мрежи, за да насочат целево тези видеоклипове към последователи на еврейски или израелски инфлуенсъри в опит за водене на психологическа война в световен мащаб.

Какво правят социалните мрежи по проблема, свързан с войната в Израел

Компанията, държаща X, коментира първа като отговор на призивите за изтриване на приложението от телефоните на децата. Те споделят, че се забелязва увеличение на активните потребители на дневна база в зоната на конфликта и екипите им са „действали срещу десетки хиляди постове с графично съдържание, насилствена реч и омразно поведение“.

„Също така продължаваме да наблюдаваме проактивно за антисемитска реч като част от общите ни усилия… Освен това предприехме действия за премахване на няколкостотин акаунта, опитващи се да манипулират актуални теми.“, отговарят от X. Допълват, че платформата има механизми за ограничаване на съдържанието, които могат да бъдат използвани от потребителите чрез контролиране на настройките на техните акаунти.

Трудно е обаче да се спре целият поток с чувствително и неистинно съдържание. Така например публикация, спечелила си повече от 500 хиляди гледания, претендира, че показва свален самолет. Оказва се обаче, че клипът е взет от игра, което е отбелязано по-късно.

Друг клип пък, претендиращ да показва заловени от Хамас израелски генерали, гледан над 1,7 милиона пъти, всъщност е от задържане на сепаратисти в Азербайджан.

ЕС предупреди Зукърбърг за скока на дезинформация в неговите платформи. Потърсен бе отговор и от X във връзка с разпространението на фейк и чувствителна информация, нарушаващо регулациите на DSA.