Китайският гигант в производството на смартфони Xiaomi ще набере около 1,2 млрд. долара чрез емитиране на дълг в момент, в който Пекин затяга хватката си около местните технологични гиганти. Компанията ще издаде облигации за 800 млн. долара с падеж през 2031 г. с купон от 2,875% годишно.

Средствата ще бъдат използвани за „общи корпоративни цели“, сочат документи, подадени до регулаторите.

Производителят на електроника ще издаде и т.нар. зелени облигации за 400 млн. долара с купон от 4,1% годишно. Зелените облигации са дълг, издаден за набиране на средства в подкрепа на екологични проекти. Xiaomi твърди, че парите ще бъдат насочени към допустими проекти по екологичната схема „Рамка за зелено финансиране“.

Xiaomi, който е третият по големина производител на смартфони в света, продължава да прави експанзия в глобален мащаб и се насочва към нови области като електромобилите. През март Xiaomi заяви, че ще започне собствен бизнес с електрически коли и ще инвестира 10 млрд. долара в следващите 10 години.

Набраните средства могат да бъдат насочени към тези инициативи. Всичко това се случва в момент, в който Пекин засилва контрола си върху технологичния сектор. През миналата година правителството въведе множество правила в различни области – от финтех индустрията до защитата на данните.

Срещу кой се обърнаха регулаторите в Пекин

Най-новата жертва на Пекин стана Didi. След като компанията стана публична в Съединените щати през юни, регулаторите започнаха разследване на киберсигурността на гиганта за споделено пътуване и наредиха премахването му от китайските магазини за приложения.

Xiaomi пък преди беше в центъра на геополитическото напрежение между Съединените щати и Китай.

През януари администрацията на Тръмп определи Xiaomi като една от няколкото „комунистически китайски военни компании“, което означава, че американци нямат право да държат акции на компанията. Xiaomi оспори заповедта в съда, а през март съдия блокира заповедта от управлението на Доналд Тръмп.

Motorola също под ножа

Британският регулатор по конкуренцията заяви, че обмисля да започне разследване на мрежата на Motorola Solutions – Airwave, която се използва от службите за спешна помощ в страната, предава Ройтерс.

Службата за защита на конкуренцията и пазарите (CMA) заяви, че започва консултация във връзка с опасенията за двойната роля на Motorola като собственик на мрежата и ключов доставчик при внедряването на планираната нова мрежа за спешни случаи.

„Първоначалният преглед на наличните доказателства показва, че предоставянето на мрежата Airwave във Великобритания не работи добре, което води до значителни вреди за клиентите и данъкоплатците“, гласи изявление на CMA.

Говорител на Motorola твърди, че компанията е била запозната с последното развитие по казуса.

„Motorola Solutions остава ангажирана да съдейства на Министерството на вътрешните работи за предоставянето на особено важни комуникации. Това включва мрежата Airwave, на която британските служби за спешна помощ разчитат всеки ден, и безопасното преминаване към следващото поколение технологии“, коментира говорителят.

Освен това регулаторът е определил две потенциални решения, ако разследването потвърди притесненията му, включително се предвижда изискване базираната в САЩ компания да продаде мрежата.

Motorola придоби Airwave за 815,7 млн. паунда (1,13 млрд. долара) през 2015 г.