Технологичният гигант "Гугъл" обяви вчера своите смели планове относно изграждането на нов подводен кабел, наречен Grace Hopper. Той ще бъде положен старателно по дъното на Атлантическия океан, ще си лежи там, но ще има сериозната задача да свърза САЩ с Обединеното кралство и с Испания.

Според официалното изявление, направено от гиганта, кабелът ще направи по-гъвкава мрежата, която е в основата на потребителските и корпоративните продукти на Google както в Европа, така и отвъд океана.

Бикаш Колей, вицепрезидент на Google Global Network, заяви, че "след като бъде пуснат в експлоатация, кабелът Grace Hopper ще бъде един от първите нови кабели за свързване на САЩ и Великобритания от 2003 година насам".

Той добави още, че това е първата сериозна инвестиция на компанията в частен подводен кабелен маршрут до Обединеното кралство и първият подобен подводен кабел до Испания.

Компанията Google управлява още няколко подводни кабела, включително един от Португалия до Южна Африка, един в Чили, който обслужва потребители и клиенти на Google в Латинска Америка и друг, който свързва САЩ и Франция.

„Гугъл“ удължи работата от вкъщи поне до юли 2021 г.

Който ще си опъва кабели – ще работи, но останалите… останалите служители на „Гугъл“ ще имат възможността да предпочетат да си останат на офис у дома до юли 2021 г. Т.е., някои от служителите на гигантската технологична компания ще останат в домашна форма на труд чак до другата година по това време.

За някои, това е изключително пагубна идея и се противят сериозно, но за други това показва, че „Гугъл“ мислят сериозно за здравето на служителите си и няма да предприемат излишни рискове в този аспект. Световните медии поощряват „Гугъл“ като я наричат „първата голяма компания, която показва грижа към своите служители“.

С това си решение, „Гугъл“ се превръща и в първата компания, която публично заявява плановете си нейните служители да не се връщат в офисната сграда, в която работят, а да останат у дома. Почти всеки един от 200 хилядите служители на компанията е засегнат от това решение и ще може да направи спокоен избор за това дали да остане у дома поне още година.

„За да можем да дадем някаква яснота на нашите служители, удължаваме политиката си за работа от вкъщи до юли 2021 г. за позиции, които нямат нужда да бъдат постоянно в офис.“ Това пише в официалното съобщение, разпратено до служители и медии.

Какво става с офисите на компанията

Напомняме, че гигантската компания започна да отваря своите офиси постепенно от началото на този месец. Схемата, по която се работеше до момента, бе на ротационен принцип – всеки служител отива на работа след уточнен специално за него график и се среща с максимално малко хора.

Пред деня, в работно време, в сградата има под 50% от пълния капацитет и така нещата вървяха добре. Не достатъчно добре, обаче, защото от „Гугъл“ обявиха, че отлагат връщането на все по-голям процент хора в офисите чак от септември.

Това отлагане, обаче, е чисто фиктивно. Връщането в офисите в никакъв случай няма да е задължително, а по желание.

„Онези, които имат възможност да си останат у дома – могат да го направят до края на годината. Ако имат възможност, нека продължат работа от вкъщи.“

Други технологични компании следват примера на „Гугъл“

„Фейсбук“ и „Туитър“ също обявиха официално, че дават право на служителите си да изберат своето работно място при това за неопределен срок от време. Единствената разлика между „Гугъл“ и останалите е, че от търсачката обявиха точен срок (поне за година напред).