Надпреварата между Google и Microsoft за бъдещето на търсенето в интернет се засилва. Ръководителят на компанията за търсене Сундар Пичай обяви в понеделник, че неговата компания ще разшири търсачката на Google с текстови бот, базиран на изкуствен интелект, наречен Bard.

Ще бъде ли по-лесен за потребителите новият начин за търсене

Скоро търсенето в интернет вече няма да показва списък с резултати, а ще предоставя полезни отговори в текстова форма. Пичай обаче не посочи конкретна дата за старта на услугата, а само поясни, че технологията за чатбота с изкуствен интелект ще започне да се внедрява през следващите седмици.

Така Google продължава да натиска газта, що се отнася до изкуствения интелект. Bard ще се конкурира директно с конкурента ChatGPT - услуга за изкуствен интелект, създадена от OpenAI, в която Microsoft инвестира 10 млрд. долара.

Инициативата на Google за изкуствен интелект се състои от три части: В допълнение към чатбота в търсачката на Google ще има и нови функции с изкуствен интелект.

Освен това трябва да се осигурят програмни интерфейси (API), с които да се разработват приложения за изкуствен интелект. Централна роля ще играе управляваният от изкуствен интелект езиков модел Lamda (Language Model for Dialogue Applications) на Google.

Едва през уикенда беше обявено, че Google инвестира в стартъпа за изкуствен интелект Anthropic. Microsoft изглежда е много по-напред. Партньорската компания OpenAI публикува управляван от изкуствен интелект чатбот, наречен ChatGPT, който може да пише есета, да разработва бизнес планове или да пише програмен код по команда.

Microsoft е поканила журналисти в централата си в Редмънд на голяма пресконференция във вторник. Там концернът може да обяви интегрирането на функции като ChatGPT в собствената си търсачка Bing.

Възможно е Microsoft неволно да е активирала предварително тази функция. В понеделник потребителите споделиха изображения на търсене в Bing, в които е подобрена функцията за диалог с подробни текстови отговори.

След инвестициите следва брането на плодове

През 2019 г. Microsoft инвестира 1 милиард долара в OpenAI, а наскоро обяви още една „милиардна инвестиция" в компанията, която в браншовите среди се оценява на още 10 млрд. долара.

Главният изпълнителен директор на Microsoft Сатя Надела обяви, че иска да интегрира изкуствения интелект във всички продукти на компанията. Следователно в бъдеще текстовите роботи биха могли не само да подобрят търсенето в интернет, но и да улеснят писането в текстообработващата програма Word.

Инициативата на Google за изкуствен интелект се състои от три части: чатбот, наречен Bard, нови функции за изкуствен интелект в търсачката на Google и предоставяне на интерфейси за програмиране (API), с които могат да се разработват приложения за изкуствен интелект.