По-скоростно, отколкото сме очаквали – така се развиват новите технологии, свързани с изкуствения интелект. Технологичната ескалация се засили светкавично след бум-а, задействан от пускането на ChatGPT на 30-ти ноември миналата година и съвсем естествено притесненията не закъсняха.

Дори самият собственик на OpenAI, стояща зад високоразвития чат, Сам Алтман, изрази такива в обръщението си към законодателните власти в САЩ. Пред Сената миналия вторник Алтман призова властите да обмислят въвеждане на изисквания за тестване на разработките на AI модели и съответни ограничителни лицензии. Причината: подобни програми могат да бъдат много добър имитатор на човешкия отговор, но може да дадат изключително неточна информация.

В този контекст, в събота лидерите на Г-7 се събраха на среща в Япония. Работната им сесия бе насочена към обсъждане на глобални въпроси относно храната, здравето и развитието в световен мащаб. След официалните им изявления стана ясно, че темата за AI е била важна част от разговорите на срещата.

Същинското обсъждане на възможни регламентации за AI тепърва предстои

Представителите на големите 7 призоваха за разработване, приемане и прилагане на технически стандарти, които да поддържат изкуствения интелект „достоверен“ и заявиха, че към момента управлението на новата технология не е в крак с нейната текуща експанзия.

Лидерите заявиха, че общата визия и крайна цел за постигане на достоверен AI може да варират, но законовите правила за подобни цифрови технологии трябва да бъдат в съответствие със споделените демократични ценности във формацията.

Въпреки че са налице различия относно точното решение какви регулации трябва да се въведат по отношение на изкуствения интелект, беше постигнато споразумение за създаване на форум „Hiroshima AI process”. Неговата цел е до края на настоящата година да бъдат обсъдени основни въпроси по генеративния AI, включително проблемите от гледна точка на авторското право и дезинформацията.

Всички са категорични: мерки трябва да бъдат взети възможно най-скоро

Това е първото глобално повдигане на въпроса на високо политическо ниво. Хронологически идва като продължение на приближаването на ЕС към приемане на първи за света законодателни стъпки за регулация на AI технологиите в единен закон.

В петък председателят на Европейската Комисия Урсула фон дер Лайен сподели „Искаме AI системите да бъдат точни, надеждни, безопасни и недискриминационни, независимо от техния произход“.

Г-7 заявиха също, че трябва незабавно да се направи равносметка на възможностите и предизвикателствата на генеративния AI.

Срещата бе предшествана и от сесия на министрите на цифровите технологии от големите 7, която се проведе миналия месец. На нея бе взето решението да се приемат правила за AI, които са базирани на риска. Предстои да бъдат обменени мнения между ЕС и САЩ по възникващите въпроси около новите технологии на Съвета по търговия и технологии в Швеция (30-31 май).