Тази сряда бе подписан закон за забраната на TikTok в Монтана от губернатора на щата. Причината? Опасения за събиране на разузнавателни данни от властите в Китай.

Планира се забраната да влезе в сила от януари 2024 г, но дотогава е сигурно, че законовата регламентация ще бъде изправена пред предизвикателства.

Полемичната законова регламентация бележи най-далечната стъпка досега от страна на щатските власти за ограничаване на приложението, поради притеснения свързани със сигурността. Идва като отзвук след ширещи се призиви от федерални законодатели за национална забрана на платформата.

Какво казва забраната на популярното приложение

Законът, който влиза в сила януари, забранява приложението в рамките на щата. Очертава потенциални глоби от 10 хил. долара на ден за нарушителите, в т. ч. и магазините за приложения, за които е установено, че предлагат достъп до социалната медия. Забраната обаче не предвижда санкции за лицата, които използват приложението като потребители.

Забраната засяга и най-популярните в САЩ магазини за приложения Apple и Google store.

SB419 бе гласуван миналия месец от законодателите в щата с 54 на 43 гласа, което го изпрати на бюрото на губернатора.

В съображенията за въвеждане на забраната в самия закон се навежда на това, че Китайската народна република би имала интерес към събиране на информация за жители и компании на Монтана. Посочва се и че TikTok не успява да премахне и дори може да рекламира опасно съдържание, което насочва непълнолетни да участват в опасни дейности.

Поводът за постановяване на забраната на TikTok в Монтана

Не е новина, че TikTok предлага различно съдържание в Китай, до което другите потребители нямат достъп. В своята родина приложението предлага версия, подходяща за деца, в която се популяризират възпитателни клипове и се прилага лимит на времето, прекарано в използването на app-а. Някои експерти дори сравняват влиянието на двете версии върху тийнейджърите съответно като опиум и спанак.

В публичен туийт Грег Джанфорте сподели, че иска да защити личните данни на жителите на Монтана от китайската комунистическа партия.

Приложението, което се радва на популярност от над 150 млн. потребители в щатите, все по-често се изправя срещу напиращите призиви за бан, идващи от различни американски законодатели. Причините са опасения за потенциално оказване на влияние от китайското правителство върху платформата. TikTok многократно отрича някога да е споделял данни с китайските власти и заявява, че не би го направил, в случай че някога бъде поискано.

Отговорът на ТикТок

TikTok излезе с изявление, в което изрази, че новият закон нарушава правата от Първата поправка на жителите на Монтана като незаконно забранява социалната медия. От нея заявиха, че ще продължат да работят за защита на правата на потребителите в и извън Монтана.

В изявление пред CNN бе категорично заявено, че ще настояват за защита на потребителските права в щата.