Една от най-големите зависимости се отнася по-конкретно за онези гиганти, на които позволихме да монополизират интернет. Притежават ли ни?

И така, в понеделник вечерта всички изненадано наблюдаваха как в продължение на почти шест часа нито Facebook, нито неговите подразделения Messenger, WhatsApp и Instagram работят. Oculus, платформата за виртуална реалност на Facebook, също не работеше.

Всичко изгасна, притаило дъх, за да види как Зукърбърг ще реши проблема

Светът застина, защото Марк Зукърбърг е офлайн. Междувременно домейнът facebook.com дори беше предложен за продажба, очевидно в резултат на вътрешнофирмена грешка. Според американските медии служителите на компанията от Менло Парк дори не са можели да отварят имейлите си, защото Facebook е отрязан от мрежата: Концлагер в Силициевата долина.

И така - интернет услугите Facebook, Messenger, Instagram и WhatsApp са поне частично отново свързани към интернет. Техническият екип на Facebook се извини, когато услугите им се върнаха онлайн.

„Извиняваме се на огромната общност от хора и компании по света, които разчитат на нас“, написа екипът в Twitter в понеделник. „Работихме усилено, за да възстановим достъпа до нашите приложения и услуги и се радваме, че те отново са онлайн. Благодарим ви, че ни подкрепяте”.

Според New York Times, Facebook е предприел крайно необичайни мерки, за да отстрани продължилия часове застой в услугите си. Онлайн мрежата е изпратила малък екип от служители в своя център за данни в Санта Клара, Калифорния, за да опита „ръчно нулиране“ на сървърите, пише вестникът, позовавайки се на вътрешнофирмено писмо.

Когато дори бравата на вратата ти не функционира, а ти трябва да спасиш света

В самия Facebook освен вътрешнофирмената комуникационна платформа са се сринали и т. нар. цифровите брави и други мрежови технологии. Служителите временно не са можели да влязат в централата в Менло Парк, Калифорния.

По време на пандемията повечето служители на Facebook така или иначе работят от вкъщи. Централните технически функции, обаче продължат да се контролират от кампуса на компанията.

Дори повече от пет часа след началото на прекъсването Facebook не предостави никаква информация за причините. „Имаме проблеми с мрежата“ и екипите работят възможно най-бързо, за да ги отстранят, написа технологичният директор Майк Шрьопфер в Twitter. Интернет експерти подозираха, че виновник за срива е грешка в настройките за инфраструктурата, чрез която потребителите имат достъп до ресурсите на Facebook.

Едва след отстраняването на проблема от компанията дадоха повече информация. Facebook Inc. обвини за глобалното прекъсване на услугите си проблем с мрежовата конфигурация, като добави, че не е намерило доказателства, че потребителските данни са компрометирани по време на срива.