Американските технологични компании Apple, Amazon, Microsoft, както и Disney са сред големите концерни, които финансират сериозно корпоративни лобистки групи и организации, които се борят срещу новите мерки за борба с климатичните промени, предложени от демократите в САЩ, пишат източници.

Група корпоративни лобистки групи и организации са се мобилизирали, за да се противопоставят на предложения от демократите законопроект за бюджета в размер на 3,5 трлн. долара, който съдържа безпрецедентни мерки за намаляване на емисиите на газовете, загряващи планетата.

Законопроектът е наречен „най-значимото климатично действие в историята на страната ни“ от Чък Шумер, лидер на демократите в Сената на САЩ.

Сериозно обвинение или пошла клевета

Повечето големи американски корпорации изразиха загриженост относно климатичната криза или обявиха свои собствени цели за намаляване на парниковите газове. Джеф Безос, един от най-богатите хора в света, заяви, че климатичната криза е „най-голямата заплаха за нашата планета“, а компанията, която той основа, Amazon, е обещала на бизнеса да намали емисиите си до нула до 2040 г.

Microsoft обещава да бъде „въглеродно отрицателна“ в рамките на десетилетие, а Disney се стреми да използва само електроенергия от възобновяеми източници в рамките на същия период от време.

Според наблюдателите от Accountable.US, които следят средствата към лобистки групи, гигантите, които иначе се хвалят редовно с нови "зелени" политики, наливат сериозни средства в Търговската палата на САЩ, Кръглата маса на бизнеса и Коалицията RATE, организации, които работят срещу новия проектобюджет на американските демократи за 3,5 трилиона долара.

В борда на директорите на Търговската палата са представители на United Airlines и Microsoft. В борда на Кръглата маса на бизнеса – главният изпълнителен директор на Apple Тим Кук, ръководителят на Google Сундар Пичай, и новият изпълнителен директор на Amazon Анди Джаси.

В законопроекта, обаче не са налице само мерки за борба с климата. Сред основните критики от другата страна е високият ръст на данъци и мерки, които според консерваторите ще убият твърде много работни места.

Amazon подкрепя разкритията

Единствено Amazon подкрепи разкритията, като отбелязва, че подкрепя много закони за борба с климатичните промени, но се надява Конгресът и американската администрация да намерят "правилно, балансирано решение, което поддържа или подобрява конкурентноспособността на САЩ".

Това е индикация, че бизнесът счита мерките на демократите за твърде крайни и вредни за бизнеса.