Подкрепеният от Facebook проект за дигитална валута Diem обяви, че е оттеглил заявлението си за кандидатстване за швейцарски лиценз за плащания и вместо това ще прехвърли операциите си в Съединените щати, пишат запознати.

Diem Association, която контролира развитието на дигиталната валута Diem, се стремеше към получаването на лиценз за платежна система от швейцарския регулатор FINMA. Diem обаче се отказа от плановете си да получи швейцарско регулаторно одобрение, докато американското ѝ звено си партнира с калифорнийската банка Silvergate за издаването на токена.

„Въпреки че нашите планове са да разгърнем проекта изцяло в регулаторния периметър на САЩ и повече не се нуждаем от лиценз от FINMA, проектът печели значително от интензивния процес по лицензиране в Швейцария и конструктивната обратна връзка от FINMA, както и от факта, че повече от две дузини други регулатори от целия свят, бяха свикани от FINMA, за да разгледат проекта“, коментира изпълнителният директор на Diem Стюарт Леви.

Diem обяви, че планира да премести оперативната си централа от Женева във Вашингтон, където е базирано американското ѝ подразделение.

От FINMA са отказали да коментират темата пред CNBC.

Как се развиваше валутата през годината на криза

Преди известна като Libra, визията на Facebook за дигитална валута се сблъска с критики от страна на регулаторите след обявяването ѝ през юни 2019 г. Централни банкери и политици бяха притеснени, че Libra може да подкопае суверенните валути като долара, да позволи прането на пари и да наруши поверителността на данните на потребителите.

Оттогава организацията загуби част от основните си поддръжници, включително Visa, Mastercard и PayPal. Освен това беше напусната от ключови директори.

Първоначално Diem предложи универсална валута, свързана с кошница от основни валути и държавен дълг. След силна регулаторна опозиция групата насочи вниманието си към множество стабилни валути (stablecoins). Засега Diem планира да предлага само обезпечен от американския долар stablecoin, наречен Diem USD.

Diem се подготвя да пусне пилотния си проект по-късно тази година, коментира през април източник на CNBC, запознат с въпроса. Този проект ще е в малък мащаб, като ще се фокусира основно върху трансакции между отделни потребители, допълва той.

Дигиталните валути са активно обсъждана тема на Wall Street напоследък благодарение на ралито на биткойна и други. Институционални инвеститори показват все по-голям интерес към биткойна, а големи компании като Tesla и Square направиха големи залози в биткойн.

Същевременно централните банкери също не странят от идеята за дигитални валути. Китайската централна банка вече тества дигиталния юан в няколко града. Вече се появиха и редица призиви Федералният резерв на САЩ да разработи дигитална версия на долара.

Но част от индустрията за криптовалути смята, че дигиталните иновации около валутите може би е по-добре да бъдат оставени на частния сектор.

Softbank не успя да впечатли инвеститорите

Основателят на Softbank Масайоши Сон отново е на върха. Когато преди година причиненият от коронавируса срив на фондовите борси тласна японския технологичен инвеститор Softbank дълбоко в червената зона, някои коментатори вече се сбогуваха с агресивните инвестиционни планове на Сон.

Дори потенциалните инвестиционни партньори му отказаха, когато Сон представи плановете си за Softbank Vision Fund 2, който като първия фонд ще инвестира 100 милиарда долара в мега стартъпи. „Поканихме много, но никой не искаше да участва", каза Снн в сряда на годишната конференция за резултатите. Но нещата вървят наистина добре в последните дванадесет месеца.

За фискалната година, приключила през март, Softbank отчете най-високата печалба в икономическата история на Япония - и една от най-високите годишни печалби в световен мащаб.

Като спасително средство, Сон продаде акции на стойност 38 млрд. долара, за да използва парите за обратно изкупуване на акции и дългове. Но това, което беше планирано като програма за поддържане на курса и кризисна програма с бързото възстановяване на световните фондови борси, се превърна в основата на План Б на Сон - самостоятелно усилие в Softbank Vision Fund 2.

Сумите, които Son може да инвестира в момента, са по-скромни, отколкото в първия мегафонд. Но амбициите на японската инвестиционна легенда не са никак скромни.

Само през последните три месеца Softbank инвестира в 60 компании, каза Сон. Той е вярвал, че ще може да поддържа този темп сам.

Дори грандиозните грешки като участието на Softbank в рухналата германска финтех надежда Wirecard или Greensill не спират Сон. Той не споменава нито дума за тези провали. Вместо това имаше готово послание за потенциалните инвеститори – отворен е за партньори.

„Но ние имаме достатъчно пари в ръката си. Не е нужно да молим за участници.“, допълни той.

Една от причините за оптимизма му е първичното публично предлагане на компании в първия и втория фонд. Те сами постоянно внасят свеж капитал за Softbank.

Най-големият му исторически успех от времето преди Softbank Vision Fund е инвестицията му в китайския онлайн търговец на дребно Alibaba, който се превърна в световен хит.

Скорошните успехи може да са по-малко зрелищни, но и изключително доходоносни. Например, Сон увеличи десетократно своя дял от 2,7 милиарда долара в IPO на корейския гигант за електронна търговия Coupang и направи това само малко повече от две години и половина след първоначалната инвестиция.

Като цяло първият фонд Softbank Vision, чиято реална инвестиция Сон оценява на 86 млрд. долара, сега струва 140,7 млрд. долара. Повечето от тях все още са нереализирани счетоводни стойности, тъй като компаниите не са листнати на фондовата борса. Но дяловете в листнатите компании вече се оценяват на 60,4 милиарда долара.

Coupang е най-голямата от тях, следвана от американската компания за споделени пътувания Uber и компанията за доставка на храна Doordash. Германският продавач на употребявани автомобили Auto1 се нарежда на пето място.