Съдът на Европейския съюз отреди, че в някои случаи YouTube на Google и други онлайн платформи не трябва да бъдат държани отговорни за качването на съдържание, нарушаващо авторско право, пише CNBC.

Онлайн платформите „по принцип не комуникират публично въпроси за защитено с авторски права съдържание, незаконно публикувано онлайн от потребителите на тези платформи“, допълва съдът.

Въпреки това YouTube и други платформи все пак могат да бъдат подведени под отговорност, ако „знаят конкретно, че защитено съдържание се предлага незаконно в техните платформи и се въздържат от бързото му изтриване или блокиране на достъпа до него“, гласи още изявлението на съда.

Наскоро Европейският съюз направи реформа в областта на авторското право, насочена към привеждане на неговите правила в съответствие с дигиталната ера.

Една част от закона, която предизвика значителни спорове по това време, гласеше, че YouTube, Facebook и други платформи ще трябва да инсталират филтри, за да блокират потребителите да споделят защитени с авторско право материали.

Решението от вторник се фокусира върху старите правила за авторското право в блока. Случаят изникна от дело на музикалния продуцент Франк Питърсън срещу YouTube заради качването на записи през 2008 г., за които той твърди, че държи правата.

Победи ли реално YouTube

Новините от днес са победа за YouTube и другите сайтове за споделяне на съдържание, които отдавна спорят с артисти и музиканти за това да бъдат справедливо компенсирани за работата им, която се разпространява в мрежата.

YouTube ограничи нарушенията на авторското право през годините – ход, който предизвика гнева на някои популярни създатели на клипове в платформата. Напрежението ескалира през 2020 г., тъй като компанията все повече автоматизира модерирането на съдържанието поради ограниченията, наложени за овладяване на коронавируса.

Мнението на платформите

Говорител на компанията заяви, че тя е платила повече от 4 млрд. долара на музикалната индустрия през последните 12 месеца, а 30% от тази сума идва от монетизирани видеа.

„YouTube е лидер в областта на авторското право и подкрепя идеята носителите на права да получават справедливия си дял“, коментира говорителят ѝ днес.

„Ето защо инвестирахме в съвременни инструменти за защита на авторските права, които създадоха изцяло нов източник на приходи за индустрията“. – допълни той.