Вероятно на всеки му се случвало да има ечемик на окото. Червена подутина на клепача, носеща дискомфорт, ечемикът може да е повод за притеснение и да възникнат множество въпроси относно появата и лечението му. Обикновено минава бързо, но понякога може да доведе и до по-сериозни проблемни с очите.

Въпреки това съществуват многобройни начини на лечението му, като повечето от тях може да приложите у дома. За да предотвратите повторна поява трябва да спазвате някои прости стъпки, а целта на тази статия е да ви обясни кои са и как да ги спазвате.

В следващите редове ще получите подробна информация защо се появява ечемикът, какви са симптомите, как се лекува и как да се предпазите от поява. Особено важно е да знаете всички тези неща, особено ако се сблъсквате за пръв път с проблема и не сте започнати с методите на лечение и превенция.

Какво представлява ечемикът и какви могат да бъдат причините за появата му

Ечемикът, наричат още „хордеолум“ представлява инфекция на клепача на около, в следствие на което се появява зачервяване и болезнена подутина в близост до ръба на клепача.

Обикновено се случва, когато мастните жлези или космени фоликули на клепача биват запушени от различни фактори. Ечемикът може да се появи в основата на миглите или в мастните жлези на клепача. Независимо къде точно се появява, той нови дискомфорт и неприятно усещане при мигане.

Огледайте внимателно подутина, защото подобни подутини освен ечемик, могат да бъдат причинени от мигла, драскотина и в много редки случаи – рак. При повечето хора, ако подутината представлява ечемик, трае от 3 до 7 дни и рядко достига седмица и повече, изразява и характерни симптоми.

Ечемикът не променя зрението и би трябвало да виждате пос същия начин, ако го имате. В повечето случаи не е заразен , но е възможно бактериите, които го причиняват да бъдат предадени на друг човек.

В повечето случаи ечемикът изчезва бързо след прилагането на различни домашни методи за лечение, а раната заздравява с времето, без допълнителна намеса от ваша страна. В много редки случаи се налага допълнително лечение на състоянието.

Ако имате ечемик не трябва да се опитвате да го изстисквате или като цяло да го пипате, защото рискувате допълнителна инфекции. Ако имате ечемик в мастните жлези на клепача (вътрешен хордеолум) може да се наложи специализирана намеса на медицинско лице за отстраняването му.

Причините за появата на ечемик са многобройни, като най-често се появява в следствие на стафилококова инфекция. Бактерията от този вид инфекция се намира в човешкия нос и се пренася лесно към очите, ако потъркате носа си, а след това неволно пипнете или търкате окото.

 

Бактериите причиняват възпаления и инфекции на фоликулите на миглите. Когато настъпи зашушване на някое от каналчетата им, жлезата се подува и възпалява и се появява ечемик на окото. Фоликулите могат да се запушат от множество външни влияния и причини, като най-често срещаните от тях са:

  • Пипане и триене на окото с мръсни ръце;
  • Носене на замърсен грим и използване на мръсни четки за грим;
  • Некачествено премахване на грима;
  • Възпаление поради блефарит;
  • Някои медицински състояния (диабет, очна розацея, себореен дерматит).

Въпреки че няма научни доказателства се предполага, че хората, изпитващи силен стрес в ежедневието си и тези, които спят малко и често се будят през нощта са по-предразположени към поява на ечемик на окото.

Как да разпознаем ечемика и какви са характерните симптоми

Освен характерната подутина и зачервяване на окото, ечемикът носи и други типични симптоми със себе си. Появява се болка в клепачите, те стават увиснали и червени, могат да се появят гурели на очите и да се усеща парене.

След появата на симптомите се образува и болезнената подутина в част от клепача, а в редки случаи по целия клепач.

Как да лекувате състоянието и как да предотвратите повторна поява

За ваше успокоение, ако имате ечемик и искате да изчезне по-бързо, има няколко ефективни домашни средства, с които да си помогнете и да улесните процеса. С тях ще намалите дискомфорта и подуването и ще се почувствате много по-добре.

Използване на топли компреси

За да заздравее по-бързо ечемикът на окото, можете да използвате топъл компрес, който да сложите на мястото. Може да е под формата на торбичка чай или влажна кърпа и да го прилагате 10-15 минути по няколко пъти на ден.

Ако използвате кърпа, гледайте да е чиста и потопена в топла, но не гореща вода. След това я изстискайте хубаво и я поставете на засегнатото око. Ако поставяте торбичка чай, важи същото правило. Изчакайте леко да се охлади и я поставете на клепача си за 5-10 минути.

Почиствайте клепачите

Ако имате ечемик не пренебрегвайте редовното, старателно почистване на клепачите. За да ги почистите можете да използвате памучен тампон, напоен с бебешки сапун или шампоан.

След това ги изплакнете с топла вода и подсушете с чиста кърпа.

Забравете за грима известно време

Когато имате ечемик разумно решение би било да спрете да носите грим. Гримът на очите ще забави заздравяването на ечемика и може да замърси окото и клепача.

Масажирайте клепача и използвайте средства за облекчаване на болката

Лекия масаж на клепача с чисти ръце помага за облекчаването на болката и насърчава дренажа на ечемика.

Обезболяващи хапчета, които са  без рецепта, като ацетаминофен и ибупрофен също могат да облекчат болката или дискомфорта, ако са прекалено силни и неприятни за вас.

Ако ечемикът не изчезне до няколко дни след прилагането на домашните методи за лечение, ви съветваме да се обърнете към специалист. След преглед съответния лекар ще определи подходящо лечение и ще предприемете стъпки, ако състоянието ви се влошава.

При поява на кървене или разпространение до бялото на окото ви (признак на инфекция) отново трябва незабавно да потърсите лекарска помощ за да назначи нужното лечение. Лекарят ще предпише нужните антибиотици, а в редки случаи може да се наложи хирургично премахване на ечемика.

За да предотвратите повторна поява на ечемик на окото ви е нужно да спазвате няколко прости съвети. Премахвате старателно грима си преди лягане, по-възможност не носете грим повече от 6 часа, мийте редовно ръцете си. Особено важно е, ако носите контактни лещи да ги слагате с чисти ръце. Не търкайте и не пипайте постоянно очите си.

Тези прости правила биха били полезни, за здравето на очите ви и за да избегнете рецидив.