Диета Японско чудо – какво представлява и настина ли постига чудеса в отслабването

Искате ли да влезете бързо във форма за лятото, предстои ви събитие, за което трябва да изглеждате перфектно или просто любимата ви рокля или пола вече не ви стават? Ако отговорът е да, продължавайте да четете. Вероятно почти всеки човек е спазвал диети на някакъв етап от живота си, повечето от тях се оказват неефективни или изискват дълго време, за да се постигнат резултати.

Но за моментите, когато искате да свалите най-много килограми за най-малко време, на помощ идва диетата „Японско чудо“. Това е „експресна“, драстична, но много ефикасна диета. Тя продължава точно две седмици, като още през първата седмица от нея се наблюдава драстична загуба на килограми.

В тази статия ще ви информираме повече за тази диета, какво включва и изключва от дневното ви меню, наистина ли работи, колко килограми можете да свалите с нея и за кого не се препоръчва.

Диета Японско чудо – какво представлява и какви са резултатите

Диетата Японско чудо е бърза диета, чрез която за кратък период от време могат да се свалят доста килограми. Основава се на ниския прием на калории, повечето протеини и минималното количество сол в храната. Тези три основни елемента са основни за отслабването чрез нея и бързите и видими резултати.

Консумацията на протеини е важна, защото те засилват производството на топлина, което от своя страна ускорява метаболизма и така се свалят килограми. Ограничаването на солта пък води до това излишната течност да се изведе от тъканите в организма, да намалеят отроците и да се нормализира налягането.

Когато човешкият организъм получава нисък прием на калории, той започва да използва собствените си резерви, тъй като в телата ни се трупат резерви след хранене. За усвояване на белтъчините от тях се използва много енергия и по този начин се изгарят натрупаните мазнини.

Диетата е наистина строга и включва само три хранения на ден. Тя продължава само две седмици. Тъй като е свързана с рязка промяна на храненията и навиците е възможно да усетите болка, слабост и главоболие, докато я спазвате. Ако симптомите продължат дълго се консултирайте с вашия лекар и прекратете диетата.

Не започвайте диетата рязко, за да не си навредите и все пак да успете да я изпълните. Подгответе тялото и психиката си няколко дни или дори седмици предварително.

Диетата наистина е доста сложна и предизвикателна и  ще ви трябва много здрава психика,  за да не се изкушите и да я нарушите. Но за сметка на това резултатът от нея определено си заслужава лишения. Диетата Японско чудо се смята за една от най-ефективните диети, показваща дълготрайни резултати, като се твърди, че резултатите, които ще получите само за 14 дни могат да продължат до три години.

Но за да постигнете това, след приключването ѝ не трябва да се връщате обратно към вредните хранителни навици, големите порции и преяждането. Трябва да спазвате определен баланс и след това.

Ако я спазвате наистина, през първата седмица от диетата ще можете да свалите между 5 и 7 килограма, а през следващата ще сваляте с около половин килограм на ден.

Кои храни са позволени и кои трябва да избягвате по време на диетата

По време на диетата има определени храни които можете да консумирате, но и такива, забранени за консумация. Можете да съчетавате позволените храни по различен начин спрямо вкуса ви.

Имайте предвид, че е препоръчително да вечеряте няколко часа преди лягане, а сутрин да започнете с чаша вода на гладно, за да помогнете на метаболизма си.

По време на диетата можете ядете различни протеини, сред които риба и постно месо, яйца, кисело мляко. Можете да консумирате и зеленчуци – моркови, тиквички и зеле. Разрешени са малки количества плодове, с изключение на банани и грозде. Позволен е зехтин за овкусяване.

От напитките са позволени зелен чай, чисто кафе и доматен сок. Но ви препоръчваме да замените кафето с чай.

Идеята на диетата е, че трябва да се яде, докато се заситите на 80%. Трябва и да отделите внимание на визуалното представяне на порциите. Порцията трябва да е красива и чинията да е добре подредена.

Докато спазвате диетата има определени неща, за чиято консумация трябва да забравите по време на тези две седмици. Сред тях са алкохолът и газираните напитки, печените изделия от бяло брашно, захарта, всякакви сладки изделия, полуготови храни, тлъсти меса и тлъсти риби, зеленчуци със скорбяла, сосове и подправки. И не забравяйте, че е хубаво да се откажете и от солта, но ако не успявате, солете храната съвсем малко,.

За да е успешна диетата, трябва стриктно да следвате нейния план и разрешените храни. Не може да смесвате дните от диетата, нито да заменяте продуктите с други или сходни на тях. Трябва да сте дисциплинирани в спазването и правилата ѝ. През цялото време на диетата, всеки ден трябва да пиете големи количества вода.

Примерно меню, което може да ползвате:

Първия ден – На закуска изпийте чаша чай или чисто кафе, на обяд хапнете две твърдо сварени яйца, а за вечеря си направете салата с лимонов сок, заедно с малко парче печено месо.

Втория ден – За  закуска с кафето или чаят в позволен и един сухар, за обяд отново си две твърдо сварени яйца. Вечерята може да е чаша кисело мляко и парче шунка.

Третия ден – Закуската е същата, като от първия ден, за обяд си може да ядете плодове или зеленчуци по ваш вкус. А за вечеря две яйца – твърдо сварени малко шунка със салата.

Четвъртия ден – Закуската отново е чай или кафе, обядът може пак да са яйца, заедно с чаша сок от моркови или домати. А вечерята може да бъде малко месо или шунка, със салата.  

Петия ден – За закуска може да хапнете настърган морков, за обяд печена риба, а вечерята трябва да се пропусне.

Шестия ден – Закуската е чай или кафе, обядът може да са  две парчета печено пилешко месо, със салата. Вечерята да две твърдо сварени яйца и един морков.

Седмия ден – Закуската е обичайната, обядът е с парче печено месо и плод по ваш вкус. За вечеря хапнете нещо по ваше желание от разрешените продукти.

Разбира се може да модифицирате менюто по ваше желание стига да следва горе-долу примерното меню и да включва подобни продукти от списъка. След първите седем дни, повторете още седем и не се отказвайте, ако наистина искате резултати. Не бива да продължавате с диетата повече от две седмици, но ако все пак искате да я повторите, дайте си почивка от 6 до 8 седмици за да се възстановите.

За кого не е подходяща диетата

Диетата не е подходяща за бременни и кърмещи жени, за хора със здравословни проблемни и хронични заболявания. Като ако имате диабет, сърдечни болести, бъбречни и чернодробни заболявания, язва и високо или ниско кръвно налягане, не се препоръчва да я спазвате.

Не се препоръчва и за хора с история на нарушения в храненето, като анорексия или булимия, които могат да развият депресия или миналите си хранителни разстройства. Не се препоръчва и за хора със специални хранителни нужди и алергии. За хора с прекалено ниско тегло също не е препоръчителна и може да им навреди. Ако попадате в някоя от тези групи се консултирайте с лекар преди да я започнете.

Диетата Японско чудо е призната и популярна по цял свят, заради бързата си ефективност. Освен това позволените храни са масово харесвани от всички и не са малко. Планът е много строг, затова трябва да имате силна воля и психика, когато започвате, но за да ви е по-лесно мислете за крайният резултат, който определено си заслужава!