Компанията за космически туризъм на основателя на Amazon Джеф Безос е наела лобист, свързан с администрацията на някогашния президент на САЩ Барак Обама. Това се е случило, след като конгресмен демократ предложи налагането на данък, който може да направи пътуването в комоса малко по-скъпо, пише CNBC.

Blue Origin на Безос наскоро е наела Мак Кембъл от Capital Counsel, за да лобира от страна на компанията за „мониторинг и оценка на предложените промени в Закона за международните приходи (International Revenue Code), които се обмислят от Конгреса като част от процеса по съгласуване на бюджета“, сочи лобистката регистрационна форма. Кембъл се е регистрирал като лобист на компанията през октомври.

Кембъл беше асистент на американския търговски представител по въпросите на Конгреса, докато работеше в администрацията на Обама, преди да се премести във влиятелната Финансова комисия на Сената. Сред другите му клиенти попадат Lockheed Martin, Las Vegas Sands и Pacific Mutual.

Харчовете на Blue Origin за тази година

Blue Origin вече е похарчила 1,3 млн. долара през тази година за лобиране. През 2020 г. космическата компания инвестира близо 2 млн. долара в опит да повлияе на властите. Безос, който разполага с нетно богатство от над 200 млрд. долара според Forbes, се оттегли от поста главен изпълнителен директор на Amazon по-рано тази година, за да се фокусира върху други начинания като Blue Origin и Washington Post, който притежава.

Blue Origin и Кембъл не са отговорили на запитванията на CNBC за коментар преди публикуването на статията.

На 20 юли Ърл Блуменауер от Камарата на представителите предложи данък върху компаниите за космически туризъм. Това се случи в деня, в който Безос излетя в космоса заедно с трима други пътници в рамките на първия пътнически полет на Blue Origin.

Какви ще бъдат законовите рестрикции около космическите пътувания

Законът „ще създаде нови акцизи върху търговските космически полети, превозващи човешки пътници за цели, различни от научни изследвания“, сочи прессъобщение.

„Пътуването в космоса не е просто безданъчна ваканция за богатите. Точно както нормалните американци плащат данъци, когато купуват самолетни билети, така и милиардерите, които летят в космоса, за да правят нещо без научна стойност, трябва да сторят същото.“, коментира Блуменауер.

„Не съм против този тип космическа иновация. И все пак нещата, които се правят само за туризъм или забавление и които нямат научна цел, трябва да подкрепят общественото благо“.

Президентът Джо Байдън и демократите предлагат редица други данъчни разпоредби като част от предложението си за социални разходи за близо 1,8 трлн. долара, което все още не е прието от Конгреса.