Преди да започнете с четенето на тази статия искам да ви помоля да вземете телефона си и да преброите колко социални мрежи използвате. Ако и вие като мен страдате от FOMO ефекта (fear of missing out) значи сте запълнили телефона си с всевъзможни социални мрежи, през които да следите последните новини в живота на приятели и познати.

Наскоро осъзнах, че това заливане с излишна информация не само е станало безинтересно за мен, но и ми носи чувство на безпокойство. Познато ли ви е?

Ако вече дори не разпознавате звуците за нотификация в различните приложения, може би е време да преосмислите нужни ли са всички тези социални мрежи.

На какво се дължи успехът на социалните мрежи

Със сигурност всеки заклет консуматор на допамина, който скролването в Инстаграм му дава, поне веднъж си е задавал този въпрос. Без да осъзнаваме, прекарването на времето в социалните мрежи ни носи удовлетворение. Свързването с хората, получаването на незабавни новини, споделянето на нашите преживявания са само начините, по които получаваме удовлетворение от висенето в Инстаграм, Фейсбук, Снапчат или ТикТок.

Тези платформи са разработени, за да може да се създава лесно съдържание, така че всеки който иска да сподели ежедневието си може да го направи. Истината е, че в повечето случаи хората представят рутината си много по-интересна от колкото е, което поражда безпокойство в техните последователи, че не живеят по толкова вълнуващ начин.

Всеки иска да публикува интересно съдържание, с което да спечели одобрението на своите последователи. Това поражда състезание между ползвателите на социалните мрежи и съответно безпокойство от това да не бъдат достатъчно харесвани.

Социалните мрежи са само за непукисти

Създаването на алтернативна реалност може да заблуди не само страничните наблюдатели, но и самите създатели. Начинът на живот, който се показва в социалните мрежи, създава илюзията и за нас самите, че животът ни е по-стойностен от колкото е, че одобрението на хората се измерва в боря харесвания.

Това може да е нож с две остриета – от една страна лесното печелене на одобрението на другите може да ни направи по-самоуверени и да повдигне самочувствието ни.

От друга страна, социалните мрежи са място, където изказването на неодобрение също става толкова лесно. Недостатъчното харесвания, негативните коментари и загубата на последователи могат да накърнят достойнството на някои хора.

Това ни води до извода, че само непукистите могат да оцелеят най-дълго и най-щастливо в социалните мрежи. Онези хора, които не позволяват броя на последователите да се отрази на самооценката им.

Загубата на социални умения – опасност или реалност

Говорейки за социални мрежи и последиците от тяхното използване няма как да не обърнем внимание на загубата на социални умения. Много подрастващи не успяват да развият социалните си умения, защото разчитат на контакти създадени в социалните мрежи.

Истинските разговори с лека романтична нотка не от скоро са заменени с писане на съобщения. Просто, защото така е по-лесно и удобно. Това не само може да повлияе на изграждането на стойностни отношения, но и намалява желанието за развитие на социалните умения у младите хора, които не смятат, че това е от значение.