Наскоро Нейтън Аподака се прочу с клип в приложението TikTok, в който отпива сок от боровинки и малини от бутилка на компанията Ocean Spray, докато се вози на своя скейтборд и си припява на песента Dreams на групата Fleetwood Mac.

Видеото, което самият той заснема, има вече над пет милиона гледания.

Дори самият Мик Флийтууд от Flleetwood Mac направи копие на видеото на Аподака, който е по-известен в социалните медии с псевдонима doggface208.

Аподака пък заяви пред TMZ, че вече е получил 10 000 долара дарения, с които планира да си купи нова каравана. Той твърди, че не знае докога ще продължат даренията, но възнамерява да предостави част от парите на майка си.

Реакцията на Флийтууд също се оказа доста находчива, тъй като последва скок в броя на стриймовете на песента Dreams, която е на повече от 40 години.

Това обаче не е всичко. От Ocean Spray, за които клипът беше голяма реклама, също се намесиха, като подариха на Аподака нов червен пикап, пълен с любимия му сок.

Фейсбук изскачат със забрани

Социалната мрежа "Фейсбук" класифицира конспиративното движение QAnon като опасно и започна да премахва групи и страници, както и акаунти в "Инстаграм", свързани с него.

Компанията утежнява вече взети през август мерки - тогава тя забрани една трета от тези групи с мотива, че подтикват към насилие. Сега "Фейсбук" вече няма да разчита на докладвания от потребители, а ще се отнася към QAnon като към милитаризирана организация.

"Посланията им се менят много бързо и наблюдаваме мрежи поддръжници, които натрупват аудиторията с едно послание, а след това се изместват към друго", казват от "Фейсбук" в блогпост.

Скорошни послания включват лъжлива информация за изборите и за COVID-19, включително такава, че президентът Доналд Тръмп е излъгал за диагнозата си, за да може да уреди тайни арести.

Кому са нужни още забрани

Според ФБР QAnon е потенциален източник на вътрешен тероризъм.

Движението започна от анонимен потребител с никнейм Q, който твърди, че има вътрешна информация за администрацията на Тръмп. Първите му теории бяха, че президентът тайно се бори с мрежа от педофили, която включва известни демократи, звезди от Холивуд и хора от "дълбоката държава".

Тази "теория" се разпространяваше и по време на изборите през 2016 г. - че пицария във Вашингтон е прикритие за педофилска мрежа и Хилари Клинтън е свързана с него. Q започна да публикува през 2017 г. във форума 4chan, а сега - в 8kun, новата версия на закрития форум 8chan.

По-широка публика те добиват в масовите социални мрежи - "Туитър", "Фейсбук", "Инстаграм" и "Ютюб". А алгоритмите им показват на хората, заинтересувани от конспиративни теории, още повече такива материали, които да ги заинтригуват.

Има ли хора, мислещи по същия начин

Броят на потребителите, участващи в дискусии за QAnon, се е увеличил тази година, показва проучване на Института за стратегически диалог, цитирано от "Ройтерс". Само за март във "Фейсбук" те са се увеличили с цели 120%.

През юли "Туитър" обяви, че ще спре да препоръчва съдържание на тези групи и акаунти, очаквайки около 150 хил. профила да бъдат засегнати. URL адреси към съдържание на QAnon също бяха блокирани.

"Фейсбук" последва със същата мярка през август и сега атакува с още една порция нови мерки. Видео платформата TikTok съобщи, че съдържанието на QAnon "често включва дезинформация и реч на омразата" и че десетки хаштази са блокирани.