Главният изпълнителен директор на Microsoft Сатя Надела заяви, че интернет сигурността трябва най-сетне да бъде превърната в по-сериозен казус на социалните мрежи. Освен това софтуерната му компания би предложила част от експертизата си в тази област на приложението за споделяне на кратки видеа TikTok, пишат от Wall Street Journal.

“Това, което трябва да се случи, е реална реформа в социалните мрежи, където интернет сигурността е от първостепенно значение!“, допълва Надела.

През лятото Microsoft направи неуспешна оферта за придобиването на части от TikTok и имаше желание да отговори на опасенията на Съединените щати за националната сигурност заради връзките на приложението с Китай.

В крайна сметка компанията на Надела се оттегли от надпреварата, след като китайското правителство наложи рестрикции на износа на типа софтуер, който TikTok използва, а това остави конкурента на Microsoft в облачните услуги Oracle в позиция за сделка.

Надела коментира, че TikTok се е свързала с Microsoft, защото ѝ е била нужна помощ, за да се справи с притесненията на американското правителство.

Тази година групи за защита на потребителите подадоха към американските регулатори жалби срещу TikTok, обвинявайки социалната мрежа в нарушаване на закона за неприкосновеността на личния живот на децата. Обвинения имаше и за нарушаване на предишното споразумение, уреждащо споровете, свързани с твърденията, че незаконно е събирала лични данни от потребителите под 13-годишна възраст.

TikTok се съгласи да сключи споразумение с федералните регулатори в размер на 5,7 млн. долара заради твърденията, че е събирала незаконно лична информация за деца. Надела твърди, че има опит в справянето с този вид проблеми със съдържанието благодарение на своята платформа за игри Xbox, която се ползва предимно от млади потребители.

Ето защо компанията би могла да ползва опита си, за да работи с TikTok в тази посока. Въпреки че Microsoft е известна със своя бизнес ориентиран софтуер, Надела смята, че TikTok би паснала добре на компанията, защото Microsoft продава и потребителски устройства, има бизнес с видео игри и управлява социалната мрежа за професионални контакти LinkedIn.

Надела твърди, че социалните мрежи трябва да се саморегулират по-добре и очаква по-строг регулаторен контрол сега, когато правителствата започват да осъзнават какво са разработили тези компании.

„Регулацията никога няма да е достатъчно бърза, за да преодолее някои предизвикателства. Всеки мащабен продукт с непредвидени последици ще бъде подложен на регулаторен контрол от сега нататък.“

Преговорите с TikTok вкараха Microsoft в центъра на напрежението между САЩ и Китай. Microsoft е една от големите технологични компании, които съвсем успешно успяват да правят бизнес в азиатската страна.

Насрочено е ново изслушване за ТикТок

Американски съдия обяви официално, че на 4 ноември (веднага след президентските избори) ще проведе изслушване за това дали да позволи на американското правителство да забрани транзакциите с TikTok. Това ход, за който китайското приложение за споделяне на кратки видеа предупреди, че ще блокира използването му в Съединените щати, предава агенция Ройтерс.

На 27 септември окръжният съдия Карл Никълс във Вашингтон издаде предварителна заповед, която забрани на Министерството на търговията на САЩ да нареди на магазините за приложения на Apple и Alphabet да премахнат TikTok от опциите за сваляне от потребителите.

Сега Никълс трябва да реши дали да блокира други аспекти от заповедта на Министерството на търговията, които трябва да влязат в сила от 12 ноември. Новото изслушване е планирано за деня след президентските избори.

Междувременно продължават преговорите за сключването на сделката с Walmart и Oracle, които да вземат дялове в новата компания TikTok Global, която ще съблюдава американските операции. Миналия месец президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че споразумението има неговата „благословия“.

Важни условия от нея, включително кой ще разполага с мажоритарен дял, все още се обсъждат. Собственикът на TikTok ByteDance твърди, че каквато и сделка да се сключи, тя трябва да бъде одобрена от Китай. Пекин пък промени списъка си с технологии, които са обект на забрана за износ. По този начин страната си спечели възможността да има думата за споразумението.

Администрацията на Тръмп твърди, че TikTok представлява риск за националната сигурност, защото събира лични данни за 100 млн. американци, а тази информация после може да бъде изпращана на китайското правителство.

Ако има някаква сделка, то тя трябва да бъде разгледана от Комисията за чуждестранни инвестиции в Съединените щати към американското правителство. Освен това тя ще трябва да реши дали да блокира използването на приложението в страната.

Още доклади за Големите

Очаква се подкомисията към Камарата на представителите тази седмица да публикува своя доклад за Amazon.com, Apple, Facebook и собственика на Google – Alphabet.

В документа, изготвен от републиканския конгресмен Кен Бък и разгледан от Ройтерс, се посочва, че конгресменът споделя притесненията на демократите за властта на големите технологични фирми с тяхната склонност към „убийствени придобивания“. Според него, за да елиминират конкурентите си, насочват потребителите към своите продукти.

Той, обаче възразява срещу плана да се изиска от тях да очертаят ясна „единствена бизнес линия“. Социалната мрежа Facebook притежава и Instagram, и WhatsApp, Google държи както търсачката си, така и бизнеси като YouTube и Android, а лидерът в електронната търговия Amazon управлява и огромно звено за облачни услуги.

„Това предложение е леко загатнат призив за разбиване на големите технологични компании. Не сме съгласни с подхода на мнозинството“, пише още Бък.

„Докладът предлага смразяващ поглед върху това как Apple, Amazon, Google и Facebook са използвали властта си, за да контролират начина, по който виждаме и разбираме света“, пише Бък.

„Тези потенциални промени не трябва да бъдат драматични, за да са ефективни“, пише Бък.