"Газпром" е съсредоточена в търсенето на нови пазари, коментира пред "Россия 1" директорът на компанията Алексей Милер. От думите му става ясно, че на следващ етап работата ще се насочи и към разработването на нови находища и проекти, пише ТАСС.

"Имаме много ресурси за много години напред", отбелязва Милер и допълва, че диверсификацията на маршрутите е "полезно нещо". За него азиатските пазари в момента са най-динамично развиващите се в света и крият много перспективи.

Сагата „Газпром“ и Европа

Ориентацията на "Газпром" досега обаче беше главно към Европа, но заради войната в Украйна компанията загуби този свой основен пазар.

В момента "Газпром" се опитва да пренасочи износа си на изток - основно към Китай, но ѝ липсва нужната инфраструктура за това. Под въпрос е колко време и колко средства ще са необходими, за да бъде пренасочен износа към Азия.

"В момента строим най-модерните магистрални газопроводи в света, нямаме равни в тръбопроводния транспорт", категоричен е Милер.

Според него "Газпром" има уникален опит в изграждането на газопроводи, който няма нито една друга държава по света. Компанията се подготвя за реализацията на разширението на "Силата на Сибир", казва още Милер.

Няма много подробности за фазата на проекта, но плановете са строителството да започне през 2024 година и до края на 2029 година газопроводът да бъде въведен в експлоатация.

Вицепремиерът Алксандър Новак коментира през есента на 2022 година, че "Силата на Сибир 2"  може да замени "Северен поток 2", който така и не беше въведен в експлоатация. По проект капацитетът му е 50 млрд. куб. метра годишно.

Основна ценност ли е газът

Анализите на пазарите показват, че газът е ценност и още дълго ще бъде такава, коментира в края на седмицата руският президент Владимир Путин по повод 30-та годишнина от създаването на "Газпром".

Според него в следващите три десетилетия потреблението на суровината ще се удвои, става ясно от стенограма от речта му, публикувана от "Газпром".

Путин също отчита, че основен потребител на газа ще бъде Азия и по-специално Китай, затова смята за стратегически важно развитието на връзките с този регион.

Друга възможност за "Газпром" е развитието на вътрешните пазари и Путин препоръчва програма за газификация не само на жилищни, но и обществени сгради, както и обещава субсидии за ветерани от войните, многодетни семейства и други категории граждани за покупката на нужното оборудване за газификация на домовете.