Американският производител на компютри и сървъри Dell отчете тримесечни приходи, които надхвърлиха прогнозите на анализаторите благодарение на силното търсене на бизнес компютри и мрежови услуги, което е знак, че компаниите обновяват системите си, тъй като работниците се връщат в офисите. Акциите на компанията поскъпнаха по време на следборсовата сесия.

Продажбите нараснаха с 16% до 26,1 млрд. долара през първото фискално тримесечие, което приключи на 29 април. Анализаторите прогнозираха средно 25 млрд. долара според данни, събрани от Bloomberg.

Плюс още 22% от компютрите на компанията

Приходите бяха подкрепени от 22% ръст до 12 млрд. долара от подразделението за персонални компютри за търговски цели, едни от най-печелившите продукти на Dell, заяви базираната в Раунд Рок, Тексас, компания в четвъртък в изявление.

Печалбата, без да се включват някои елементи, възлиза на 1,84 долара на акция, което също надхвърля прогнозите на анализаторите.

В изявлението си главният оперативен директор Джеф Кларк изтъкна ръста в различните бизнес звена.

„Ние сме създадени, за да постигаме по-добри резултати по балансиран и последователен начин в цялата компания“.

Приходите на подразделението за инфраструктурни решения, което включва повечето от технологичните услуги на Dell, се увеличиха с 16% до 9,3 млрд. долара спрямо предходната година. Продажбите на сървъри и мрежи нараснаха с 22% до 5 млрд. долара, а приходите от съхранение на данни се увеличиха с 9% до 4,2 млрд. долара.

Тенденция или просто случайност

Тази тенденция на по-голямо търсене на персонални компютри на корпоративния пазар се наблюдава и в данните на Dell. Глобалните доставки на компанията са се увеличили с 6,1% през тримесечието.

Dell заяви, че приходите от потребителски персонални компютри за първото фискално тримесечие са се увеличили с 3% до 3,6 млрд. долара.

"Търсенето като цяло се пренасочва от потребителите и персоналните компютри към инфраструктурата за данни",

- това каза Кларк в предварително подготвените си коментари за конферентния разговор с анализаторите.

Проблемите, стоящи пред компанията

Компанията се справя с проблемите във веригата за доставки и несигурността по отношение на световната икономика. Недостигът на полупроводници и ограниченията заради Covid в Китай допринесоха за натрупването на поръчки, което вероятно ще продължи поне през настоящото тримесечие, каза Кларк.

Освен това по-ниските разходи за компоненти са помогнали да се компенсира въздействието на по-високите цени през първото тримесечие, каза той, но „през второто тримесечие очакваме разходите за компоненти да се превърнат в инфлационни, а разходите за логистика да останат на повишени нива“.

Освен предизвикателствата, свързани с управлението на веригата за доставки, инфлацията, недостигът на чипове и геополитическите проблеми са увеличили несигурността в икономическите перспективи. Въпреки това „търсенето на ИТ услуги в момента е здравословно", каза още Кларк.