Чешкият стартъп за онлайн поръчки на храна Rohlik обяви, че е набрал 100 млн. евро от инвеститори при оценка от 1 млрд. евро, превръщайки се в поредния играч в този горещ сектор, който се подготвя за допълнителен растеж, предават агенциите.

Кръгът на финансиране, воден от Index Ventures, беше завършен само три месеца, след като Rohlik набра 190 млн. евро от инвеститори, за да направи експанзия в Германия, след като вече оперираше в Чехия, Унгария и Австрия.

„Вече сме възприемани като европейска компания, която може да расте бързо.“, коментира основателят ѝ Томас Купр.

„Новоосигуреното финансиране ни помага да ускорим растежа си още по-бързо от първоначално планираното, главно в областта на навлизане на нови пазари, автоматизация на центъра за изпълнение на поръчки и общата скорост на иновации, включително и наемането на чудесни кадри“.

Основаната през 2014 г. Rohlik отчете над 300 млн. евро приходи миналата година и около 750 хил. клиенти.

Сред другите стартъпи за онлайн поръчки на хранителни стоки, които наскоро са набрали средства, попадат турската Getir и германската Flink.

Хакерите са се активизирали след пандемията

В рамките само на един месец е имало близо 4 милиона хакерски атаки срещу българска община. Това каза Мирослав Стефанов, експерт по киберсигурност в Държавна агенция „Електронно управление" (ДАЕУ) в предаването „В развитие“ по Bloomberg TV Bulgaria.

„Ако говорехме за период преди кризата, може би щяхме да говорим за около 50-60 хил. атаки. След пандемията обаче виждаме този резултат“, отбеляза той.

И в двете български общини, за които заговори Стефанов, най-много хакерски атаки идват от Ирландия. По думите му, обаче когато се направи по-задълбочено проучване, се вижда, че всъщност източникът е Санкт Петербург. От друга страна почти 700 хил. oт атаките са с местни IP-та.

В сравнение с миналата година кибератаките срещу ключови инфраструктури и корпоративни бази данни в световен мащаб са се увеличили двойно. Повечето злонамерени акции са обвързани с политически мотиви, обясни Стефанов.

„Основната причина за атаките са парите. Където има пари, там са и хакерите“, обясни специалистът.

Според него е по-добре да се инвестира в обучение на служителите, отколкото да се забрани с закон плащането на подкупи, тъй като 80% от атаките са с помощ отвътре.

Къде са САЩ в технологичен план

Традиционно САЩ са нация от оптимисти по отношение на технологиите. Но точно когато светът изглежда готов за технологично задвижван бум на производителността, американците придобиха мрачно отношение към прогреса.

Нарастващите страхове, че не всеки ще участва в ползите, водят до съпротива, която заплашва да задържи страната. Възстановяването на смелите нагласи от близкото минало ще изисква повече от реторика, а именно - повратни промени в политиките, пише Ноа Смит за Bloomberg.

Бихте си помислили, че сега е моментът американците да се обединят в споделена възхвала на технологиите. В крайна сметка иновативните РНК ваксини са в процес на спасяване на нацията от най-голямата пандемия от един век и освобождаване на хората да възобновят нормалния си живот.

В бъдеще същите техники могат да се използват за победа над рака. Междувременно взривът на иновации в слънчевата енергия и батериите обещава драстично да намали разходите за предотвратяване изменението на климата; след 10 години това ще осигури на страната толкова евтина енергия, че може да предизвика нов бум на производителността