Белият равнец е многогодишно растение, популярно със своите лечебни свойства и познато, като билка използвана за здраве и красота. Произхожда от континента Европа, но днес се среща и на много места в Азия и Северна Америка.

Растението е от семейство Сложноцветни, а латинското му име е Achillea millefolium, първата дума от името му идва от гръцкия герой Ахил. Според гръцката митология, Ахил използва белия равнец за лечение на бойните рани на своите войници. Втората дума от латинското му наименование пък значи „хиляди листа“ и вероятно идва от външния вид на растението.

Освен като бял равнец е познато и като миленрама, кървава трева, гигантски бял равнец, полски хмел и дърводелски плевел. Отглеждането му цели преди всичко да се използва заради лечебните си свойства, но красивият му външен вид позволява да се отглежда и като декоративно растение.

В тази статив ще ви разкажем повече за външните белези на растението, как се отглежда, какви са и от къде идват свойствата му и какви други приложения има.

Как изглежда белият равнец и как се отглежда

Белият равнец е многогодишно тревисто растение. Стъблата му може да са едно или няколко, те са изправени и  обикновено неразклонени и грапави, а цветовете са малки, бели на цвят, събрани в цветни кошнички в съцветия. Листата на растението са мъхести и се разпределят равномерно по стъблото му. Тези, които са в най-голяма близост до основата му са и най-големи.

Белият равнец обикновено е с височина от 30 до 100 см. Броят на цветовете в съцветията му е от около 4 до 9 цвята с плосък връх. Освен чисто бели, те могат да са и много бледо розови. Половете на растението са подобни на ядки и съдържат семе.

Отглеждането на бял равнец е изключително лесно, тъй като растението не е взискателно. То е сухо и студоустойчиво растение. В природа расте в равнинните, полупланинските и планинските райони и може да издържи температури до – 30˚ C.

Видът е непретенциозен към почвата и към влагата на въздуха. Може да се отглежда успешно, дори и в почви, които не са богати на хранителни вещества, стига да са достатъчно тренирани. Най-добре се развива в леки и богати с хумус почви. Развива се нормално и в песъчливи или солени почви. Но въпреки че може да оцелее навсякъде, белия равнец не харесва влажните и тежки почви.

Белият равнец не е взискателен към светлината, която достига до него. Това е и причината да може посевите да се садят малко по-гъсто, но се прекалено. За добив на етерично масло от растението се използва целия стрък, но концентрацията на масло е най-съсредоточена в цвета след това в листата и най-малко в стъблото.

Растението в градинарството се използва и за предотвратяване на ерозия, а в Нова Зеландия и Амстердам го използват за храна за добитъка, тъй като е ядливо.

Приложения и ползи за здравето

Белият равнец има множество приложения в различни области и се използва често при различни здравословни проблеми. Билката е популярна от стари времена за лекуването на различни състояния, доказала се в във времето с чудодейния си ефект и днес освен за познатите състояния, които лекува се изучава дали действа и на други.

Лекуване на кожни проблеми

Използването на белия равнец е популярно в козметичната индустрия, тъй като доказано лекува кожни проблеми. Има противовъзпалително действие и влияе благоприятно не само на кожата на лицето, но и лекува възпалителни процеси в тялото и е полезен да лечение на артрит и ревматизъм.

Отстранява различни проблеми по кожата на лицето (акне, възпаление), като ускорява заздравителния процес и намалява появата на белези. Използва се под формата на мехлем при отворени рани, за да успокои дразненето и зачервяването около раните и да предотврати инфекции, унищожавайки бактериите и микробите от мястото. Може да се използва и за да се лекуват екземи по кожата.

Подобряване на храносмилателната система

Белият равнец може да се използва за стимулиране на апетита и да помогне при различни храносмилателни проблеми.

Той помага при газове, стомашни болки, диспепсия и диария. Редовната му употреба успокоява раздразнения в стомаха и подобрява функцията на червата. Може да се намери под формата на хранителна добавка, за лечение на тези проблеми.

Лечение на настинка

Сред най-известните му приложения е използването му, под формата на чай за лечение на настинки. Чаят от бял равнец помага за затопляне, разширяване на порите и кръвоносните съдове, намиращи се под кожата. Така човекът започва да се поти и се изкарват част от токсините в организма чрез потта.

Чаят от листата на растението се използва и при треска.

При дихателни проблеми

Белият равнец успокоява дихателни проблеми и може да се използва успешно при проблеми, като астма, синузит и бронхит. Той има свойства, помагащи разреждане на секретите и облекчаване на възпалението по дихателните пътища.

При менструални болки

В народната медицина, белият равнец се използва за регулирането на цикъла и за облекчаването на менструалните болки. Той се използва за стимулиране на менструацията в определени ситуации, когато отсъства поради необичайни причини,

Заедно с ружата и билковото сърце, белият равнец е билка еменагог. Това са вид билки, които стимулират притока на кръв в областта на таза, където се намира и матката, което насърчава кръвотечението по време на месечния цикъл и облекчава дискомфорта, свързан с него.

Освен тези ползи за здравето, белия равнец има и множество други приложения. Той се използва в кулинарията, като от листата му се приготвят супи или се сушат, за да се използват , като подправка. Също така листата се използват за спиране на кръвотечение от носа, а при зъбобол могат да се дъвчат.

Той е полезен за масова употреба, но има ситуации, в които трябва да се избягва. Като не е препоръчително да се използва от бременни или кърмещи жени или от хора, приемащи лекарства за кръвоносната система или хормонален баланс. В редки случаи може да предизвика и алергични реакции. Ако приемате определени лекарства се консултирайте с вашия лекар преди употребата на бял равнец.

От къде идват лечебните свойства на белия равнец

Белият равнец е билка толкова, полезна за здравето, заради химичния си състав, богат на полезни вещества и елементи.

Съдържанието на етерични масла, сред които ахилеин и азулен, отговаря за неговите антисептични и антиинфламаторни свойства. А благодарение на тези свойства, билката помага за борба с възпалителни процеси и инфекции в организма.

В химичния състав на растението влизат и така наречените флавоноиди. Те са антиоксиданти, които също се борят с възпаление и защитават клетките от свободните радикали, които могат да причинят увреждане на ДНК-то и други клетъчни промени в организма.

Съдържа алкалоиди, сред които ахилеин и ахилеинова киселина. Те спомагат за подобряването на кръвообращението, откъдето идва и помощта му с регулиране на месечния цикъл и спиране на кървене от носа. Тези елементи спомагат и за подобряване на общото здравословно състояние на човек.

В състава на растението влизат още танини и киселини. Танините имат антисептични и стягащи свойства и помагат при заздравяването на отворени рани и стесняването на кръвоносни съдове. Киселините, сред които салицилова киселина, действаща подобно на аспирин са причина за болкоуспокояващите му свойства.

Всички тези елементи в състава на билката, правят белия равнец толкова полезен е ефективен за различни видове здравословни проблеми и неразположения. Универсална, ценна билка и същевременно лесен за отглеждане, белият равнец привлича с множеството си доказани ползи и декоративен красив вид, Всеобхватното му използване го прави почти задължителен елемент във всеки дом или градина под различна форма.