В областта на авиацията пейзажът непрекъснато се развива и променя, като летищата постоянно се стремят към иновации, ефективност и не на последно място - към по-големи мащаби.

Големината и лидерските позиции от една страна са чисто практични, тъй като всеки се стреми да посрещне непрекъснато нарастващите изисквания при постоянно растящия брой пътници.

От друга страна, да стоиш високо в подобна класация говори и за престиж в един свят, в който всички непрекъснато се надпреварват.

Летище Крал Фахд: Най-голямото летище по площ на терминала

Летище Крал Фахд, кръстено на Фахд бин Абдул Азис Ал Сауд, управлявал Саудитска Арабия до 1 август 2005 година, се намира в Дамам, източната част на Кралство Саудитска Арабия, край бреговете на Персийския залив.

То служи като основно международно летище за региона и е разположено близо до град Дамам, тъй като това е главен административен и икономически център в източната част на страната.

Летище Крал Фахд е авиационен, който засенчва всички останали по отношение на величие и функционалност.

Летище Крал Фахд е записано в книгата за рекордите на Гинес с титлата на най-големия летищен терминал в света.

Действително, летището е истинско архитектурно чудо, като площта на целия имот покрива умопомрачителните 776 кв.км., което прави летището по-голямо от съседен Бахрейн.

Модерният дизайн на летището безпроблемно съчетава функционалност с естетика, осигурявайки на пътниците ненадминато изживяване и лукс при пътуване.

След този колос в света на летищните терминали, челната тройка се допълва от Международно летище Денвър (DEN), щата Колорадо, което покрива площ от 135 квадратни километра.

Последното място в челната тройка до скоро принадлежеше на още едно американско летище - Международно летище Далас/Форт Уърт (DFW), което се намира в щата Тексас и заема площ от 69,6 квадратни километра.

То, обаче, отстъпи третата позиция на Летище Истанбул или както се нарича - Сабиха Гьокчен. Международното летище на огромния турски мегаполис покрива площ от 76,5 квадратни километра.

Безпрецедентен трафик: Кое е най-натовареното летище в света по брой пътници

Значението на едно летище не се измерва само с неговия размер, но и с обема на въздушния трафик, който то обработва.

В този аспект международното летище Хартсфийлд-Джаксън (ATL)

 в Атланта в Съединените щати държи короната като най-натовареното летище в света по брой пътници.

Това летище служи като основен портал, свързващ различни континенти и култури, като за 2023 година е обслужило повече от 107 милиона пътници! 

Неговото стратегическо местоположение и първокласни съоръжения допринасят за безпроблемния поток от пътници, което го прави истински гигант в глобалната авиационна мрежа.

Следващите летища по брой пътници в света се допълват от международното летище в Пекин (PEK), което за 2023 година е обслужило 101 милиона пътници (с 6 милиона по-малко от Атланта).

Челната тройка се допълва и от летището Международно летище Лос Анджелис (LAX), което също за 2023 година е обслужило 88 милиона пътници или с 19 милиона по-малко от летището в Атланта.

Летище Истанбул: Най-голямото летище в Европа

Новото модерно чудо в света на авиацията, Летище Истанбул, е открито през 2018 г., след дълги спорове и съдебни битки с природозащитни организации за да се превърне в най-голямото летище построено през 21-ви век в света.

Летището носи името Сабиха Гьокчен, на името на осиновената дъщеря на Мустафа кемал Ататюрк, която в последствие става и първата жена пилот в света.

Новото летище на турския мегаполис се откроява като един меко казано колосален символ на значението на Турция, а и на Европа, в света на авиацията.

От инженерна гледна точка, летището е истинско авиационно чудо. То е трето по големина в света и е най-голямото в Европа по площ.

Разположено на стратегическия кръстопът между Европа и Азия, то изпълнява ключова роля като връзка на 16-милионния град с всички краища на света.

През 2021 година Летище Истанбул е обслужило 37 милиона пътници, което го поставя рамо до рамо с другото най-натоварено европейско летище - Хийтроу във Великобритания.

Летище Сабиха Гьокчен се отличава не само с размерите си, но и с новаторския си дизайн и иновативни технологии, като се счита за едно от най-модерно оборудваните в света.

Едно от неговите изключителни качества е капацитетът му - способно е да обслужва огромен брой пътници и полети, което си проличава по това, че е успяло да натовари въздушния трафик на някои съседни страни, включително България, с поне 50%.

Трябва да се отбележи, че структурата на летището не е само функционална, но и много изящна. Модерният дизайн и внимателно подбраните материали придават на летището елегантност и стил.

От стъклената фасада, през технологичните иновации в областта на сигурността и ефективността в обслужването на пътниците, това място представлява перфектно съчетание на функционалност и визия.

Летище Истанбул не е само транспортен хъб, но и мощен икономически катализатор за развитието на истанбул и региона като цяло.

Своята стратегическа локация, това летище привлича инвестиции и насърчава бизнес дейности, подпомагайки икономическия растеж в областта.

От гледна точка на самия мащаб, Летище Истанбул е внушително. С площ от приблизително 76,5 квадратни километра, което, както вече споменахме, го прави третото най-големо летища в света. 

Големината на летищата не е единственият важен фактор

Въпреки че големината на едно летище несъмнено му дава голямо предимство, все пак трябва да кажем, че съвременните летища трябва да отговарят и на цял куп разнообразни изисквания и нарастващи нужди от страна на пътниците.

Хората в наши дни търсят все по-голям комфорт, ефективност и възможности за интегрирано пътешествие, съчетавайки различни авиолинии и услуги.

Пътниците изискват ефективност и бързина

Пътниците очаква да бъдат обслужени бързо и ефективно, да не се налага да чакат, да преминават бързо през регистрацията и проверките за сигурност.

Електронните системи за регистрация и контрол на сигурността трябва да бъдат бързи и ефективни, а летищата, където има често забавяне на полети, загуба на багаж или стачки на служители, често биват избягвани.

Комфорт и удобство

Пътниците търсят удобство и комфорт по време на чакане на полета. Летищата се стараят да предоставят модерни и приятни зони за чакане, където хората могат да се отпуснат, да поработят или да се забавляват.

Технологични иновации

Високотехнологични решения като безконтактна регистрация, електронни бордни карти, и уеб-базирани услуги са сред нещата, които съвременните пътници се надяват да видят в летищата.

Екологично отговорни

Със съсредоточаването върху устойчивостта и намаляването на въглеродния отпечатък, съвременните летища трябва да предприемат екологични мерки, като възобновяема енергия, рециклиране и ефективно управление на отпадъците.

Широка гама от услуги и магазини

Когато чакат на летището, хората искат да имат достъп до разнообразие от ресторанти, VIP салони, магазини и други услуги. Това дава възможност за разнообразяване на свободното време и разкрива чудесни възможности за пазаруване.

Безопасност и сигурност

Високите стандарти за сигурност са от съществено значение, тъй като пътниците искат да се чувстват защитени по време на пътуването си и очакват от летищата да предоставят надеждни и иновативни методи за подобрение на сигурността.