България ще настоява пред Европейската комисия за прекратяване на договора с Pfizer-Biontech за доставка на ваксини срещу COVID. За решението на Министерския съвет съобщи служебният министър на здравеопазването д-р Асен Меджидиев.

„На заседанието на Eвропейската комисия по здравеопазване, което ще се проведе на 14 март в Брюксел, ще взема позиция за прекратяване на договора с Pfizer-Biontech за доставка на ваксини“, уточни той, цитиран от БТА.

По думите на експерта другият вариант е да се спазват желанията на държавите членки за доставка на необходими количества ваксини срещу коронавирус, които да бъдат конкретно заявявани от определена държава като количество с конкретен срок на годност.

Кога са извършвани плащания към производител по заявка

Повече по темата експертът доуточни, че плащането ще се извършва след доставка при предварителна заявка, а не както беше досега – след уточняване по брой население на съответната държава. Министърът потвърди, че полският министър на здравеопазването подкрепя българската позиция.

Той обясни, че и други държави членки на ЕС, на база реакцията на България, също ще застанат зад искането към Брюксел и се надява това да са Чехия, Румъния, Литва, Словения и Хърватска.

Здравният министър обяви, че България няма нужда от повече ваксини.

„Нашето становище беше, че доставката на ваксини и принудата на държавите да закупуват такива големи количества, които след това да бъдат унищожавани, е изключително безотговорна и не е имиджова нито за България, нито за Европейската комисия, нито за Европейския съюз.“, е мнението на Меджидиев.

Той съобщи, че през миналата година България е унищожила над два милиона дози ваксини след взето решение преди година и половина квотите да се определят по брой население. Срокът на годност на тези огромни количества ваксини вече изтече.

„За тази година също предстои едно огромно количество ваксини да бъде бракувано и унищожено. Ние няма да допуснем доставка на повече ваксини и заплащане на нови дози.“, категоричен е министърът и заяви, че така се защитават държавните интереси.

В същото време

Вирусите процъфтяват от невежеството. В този смисъл отказът на Китай да сътрудничи на разследванията за произхода на Covid е самонараняване.

Това не просто задълбочава страховете, че Пекин ще закъснее да предупреди света за следващото вирусно огнище, но и подхранва конспиративни теории, че коронавирусът е китайски заговор, пише редакторът за САЩ на Financial Times Едуърд Люс.

Повече от три години след избухването на Covid светът е постигнал слаб напредък в подготовката си за следващата пандемия, която вероятно е въпрос само на време.

Фактът, че САЩ и Китай са впримчени в студена война прави прозрачността да изглежда все по-невъзможна. Студените войни произлизат от недоверие. Глобалните системи за предупреждения относно здравето са изградени.