В официалният си сайт, в категорията за пътувания, Британската медийна компания публикува специална статия за Банско, където определи града като „Новият център за дигитални номади от целия свят“.

Статията е подготвена от журналиста Аластър Гил, който описва атмосферата в планинския курортен град като магична. Той пише, че стъпвайки в Банско за първи път всеки може да се пренесе в една различна епоха – съчетание между спокоен градски живот и красотата на Пирин.

В статията журналиста рисува автентична картина на градския живот в Банско като не спестява нито един детайл от живота на местните хора, които създават простичкия, но приятен облик на града.

„Щъркели гнездят на телеграфни стълбове, баби със забрадки клюкарстват под ябълковите дървета в ъглите на улиците, а роми с каруци препускат по пътя, теглени от коне.“

Целта на статията е да разкаже за четвъртото издание на Bansko Nomad Fest – на пръв поглед малко събитие, което обаче се превръща в „най-големия в света ежегоден празник на дигиталния номадски живот“.

Събитието се провежда за 4-ти път в полите на Пирин и тази година участниците са били на 700 дигитални номади от целия свят. В рамките на една седмица предприемачи и хора със свободни професии от 4-те края на света взимат участие в лекции, групови занимания и разговори, за да обменят опит и изживявания от своя живот на дигитален номад.

По данни от сайта Nomad List Банско е растящ център за дистанционна работа

Авторът на статията дава и полезни статистически данни, които показват реално увеличаващият се интерес от страна на предприемачи и хора, които работят дистанционно към Банско.

Според информация публикувана в сайта Nomad List през последните 5 години от 2018 до сега индексът на Банско като предпочитана дестинация за дигитални номади е нараснал с 231%, което го поставя на по-предни позиции от градове като Варшава, Мадрид и Талин.

Какво привлича дигиталните номади към Банско

Няма как да не се запитаме този въпрос при положение, че има толкова много градове, които предлагат добри възможности за работа от разстояние. Планинския курортен град започва да натрупва слава като подходяща дестинация за дигитални номади през 2016 година, когато немския предприемач Матиас Цайтлер посещава Банско и проучва места, които са подходящи за създаване на споделени места за работа.

Това, което привлича Матиас успява да спечели сърцата и на много други дигитални номади, а именно бърз и надежден интернет, достъпен начин на живот, ниски данъци, лесен достъп до красива и девствена природа, ски сезон, прохладно лято, добра инфраструктура с други градове.

Статистиките показват, че всеки месец около 300 дистанционно работещи избират да се установят в Банско за период от време.