Статистиката сочи, че почти всеки активен в интернет българин има профил в социалните мрежи. Най-популярната такава услуга за създаване на личен профил у нас е Facebook, следвана от YouTube и Instagram.

Тези три сайта или приложения са също и сред най-посещаваните и заемат водещи позиции сред социалните платформи в страната ни. Българите са също доста активни по отношение на споделяне в социалните медии - най-споделяният вид материал са снимките.

Това сочат резултатите от изследване, проведено от Български национален панел. Проучването е базирано на извадка от 500 респондента на възраст 15 или повече години, представители на интернет населението в страната.

Само 1% от българските интернет потребители нямат активен профил в нито една от многобройните социални мрежи. Facebook, YouTube и Instagram са и трите най-често споменавани платформи сред респондентите по отношение на регистриран профил и редовна посещаемост.

Това са социалните мрежи, които анкетираните също считат и за най-добри и най-завършени. Докато Facebook се посещава до голяма степен от всички социодемографски групи, YouTube има по-стабилна позиция сред мъжете, а Instagram е категорично посещаван повече от по-младите потребители от 15 до 34 годишна възраст.

Сравнение между двата пола за съответните медии по отделно показва, че сред запитаните има повече жени привърженици на Facebook и повече мъже на YouTubе.

Интересно академично проучване

“Фейсбук” и “Инстаграм” - две от най-използваните социални мрежи на територията на САЩ, вече са напълно готови да плащат по 20 долара седмично, на потребители, които докажатдеактивиране на профилите си по време на президентските избори, пише “Tech times”.

Компанията цели да проведе изключително мащабно проучване, с което ще се провери какъв ефект би имало това върху нивото на „промиване на мозъци“ от страна на политиката и демокрацията. За него “Фейсбук” търси между 200 и 400 хил. потребители, които използват социалната медия.

Кога ще се проведе проучването

Проучването ще се проведе преди, по време и след щатските президентски избори на 3 ноември, като на някои от потребителите дори ще им бъде предложено да изтрият апликациите на социалните мрежи за срок от една до шест седмици.

През това време, обаче, те трябват да попълват анкетите, които им бъдат изпращани от “Фейсбук”. Елизабет Дуоскин - репортер от Вашингтон, публикува в “Туитър” предложението, което е получила от социалните медии.

От публикацията става напълно ясно, че деактивациите ще започнат в края на септември и ще продължат до началото на декември.

Позицията на социалните медии

Говорител на “Фейсбук” потвърди официално за изследването и заяви, че абсолютно всеки желаещ може да се включи срещу скромно обезщетение от социалните медии, което „е доста стандартно за този тип академични изследвания.“

Ефектите на социалните медии върху политиката и демокрацията са сред едни от най-силно дискутираните теми в момента. Особено след ситуацията, разиграла се на президентските избори в САЩ през 2016 г., когато в тези платформи изобилствше от дезинформации, фалшиви новини и политически реклами, спонсорирани от Русия, която, както вече бе доказано, че се е намесила груло в избора на Доналд Тръмп за президент.

Без българи на представяне в ЕС

Нито един български представител не е поканен на представянето на състоянието на Механизма за сътрудничество и проверка (МСП), който ще се състои днес в Европарламента в Брюксел. Това се казва в разпространена от вчера позиция на евродепутатите от ГЕРБ/Европейската народна партия (ЕНП).

Съобщение, което е озаглавено "Опровержение", бе спуснато официално от пресслужбата на Министерския съвет. Тиражираната в публичното пространство информация, че министър-председателят Бойко Борисов е поканен утре в Европейския парламент за дебати за върховенството на закона в България, категорично не отговаря на истината - заявиха и от МС.

"Нито премиерът Борисов, нито който и да е член на българското правителство имат покана за предстоящото на 10 септември заседание на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на Европейския парламент LIBE. Нещо повече – регламентът на предвиденото в дневния ред изслушване на заместник-председателя на Европейската комисия Вера Йоурова относно Механизма за сътрудничество и проверка не допуска изразяване на становище от българското правителство.

На запитване от страна на Постоянното представителство на България към ЕС в Брюксел е получен отговор от Секретариата на Европейския парламент, че няма да бъде канен представител на правителството, тъй като основната цел е да бъде обсъдена позицията на Европейската комисия относно Механизма от членовете на комисията", допълват още по ситуацията от там.

На 28 август бе проведено официално заседание на новосъздадената мониторингова група за България. Тогава тя включваше депутати от Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи.

Групата се състои от 14 души и се оглавява от Софи ин `т Велд, която е либерал от Нидерландия.

Тогава бяха поканени да участват и премиерът Бойко Борисов, и главният прокурор Иван Гешев. Вместо тях, обаче, участваха вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева, зам. главният прокурор Красимира Филипова, вече заемащата поста на министърът на правосъдието Десислава Ахладова и Ана Джумалиева, която е председател на Комисията за защита от дискриминацията.

Едва ли липсата на български представител ще промени плановете на това официално събрание, но едно е факт – България е изключена от списък и това може да се превърне в историческо събитие.