Днес ще си говорим за коронаврисуа и бягащото дърво, което е заснето от потребители на социалните медии, забележете… в България. Дървото се намира край автомагистрала „Тракия“ и привлича погледите на туристи и случайни минувачи по шосето.

Стресът и изтощението стават все по-големи сред хората заради прекараното повече от половин година време в постоянно говорене за Covid-19. Непрекъснатото коментиране относно коронавируса е довело до „гадене от темата” и психо-емоционална умора, които водят след себе си сериозни проблеми с психичното здраве, казват някои медицински експерти разтревожени.

Септември е месецът, в който ученици и студенти се завръщат към училище. Това отново нажежи страстите на тема предпазване от коронавируса, „втора вълна”, рисково поведение.

В много краища на света обществото е разделено на две огромни половини. Това още повече разпалва дискусиите и нажежава напрежението между хора, които са жертва на една и съща ситуация.

Натрупването на вече близо 9 месеца постоянно говорене за Covid-19 по всички канали – телевизия, радио, уеб медии, социални мрежи – е довело до тотална „умора” от темата. Някои хора просто спират да вярват в съществуването на вируса.

Те „отпускат края”, като се завръщат към обичайните практики и порядки, което от друга страна повишава риска от заразяване.

При други, натрупването на напрежението отприщва дори депресии, споделят специалисти. При трети, тревожността провокира потапяне в илюзорното спасение на алкохол или наркотици.

Някои асоциации на психолозите отчитат рязко нарастване на случаите на самоубийства покрай пандемията.

„Все още сме в разгара на пандемията и твърдя, че ни предстоят много повече дни с тази тема, отколкото са минали зад гърба ни. Може да ни се струва, че вече сме приключили с пандемията, но пандемията надали е приключила с нас.”, казва Ашиш Джа, декан на Школата за обществено здраве при Университета Браун, в Колоквиума на института О’Нийл.

Факторите за това изтощение са породени от повсеместната нужда от променено поведение – различната обстановка в магазина, в автобуса, на всички обществени места. Голям принос имат месеците на „изолация”, когато повечето работещи хора бяха принудени да направят „невъзможното” – едновременно да работят и да гледат децата си, при това влизайки и в ролята на домашен учител.

Следва да се добави и неминуемото икономическо въздействие – затварянето на много бизнеси, освобождаването от работа, безработицата, отчаяното търсене на работа, претоварените социални системи и т.н. Не на последно място, естествено, идва и самотата заради драстичното намаляване на социалните контакти.

Ключова роля в този проблем – както и в справянето с него – имат медиите и социалните мрежи. Психолозите все повече препоръчват, било то директно или косвено, хората да избягват да се самозатрупват с информация, свързана с развитието на пандемията.

„Не се разхождайте из социалните мрежи точно преди лягане.”, препоръчва например Дейвид Сбара, клиничен психолог и професор от Университета в Аризона.

По темата той съветва хората да не занимават ума си с точно тази тема преди заспят, за да могат да заспят спокойно и да се наспят пълноценно. Пандемията пречи и на съня, бъдете сигурни в това.

„Не само преди сън, но и през активната част от деня хората трябва да избягват да ровят из социалните мрежи и да се самозаливат с мнения, коментари и спорове. Да сме информирани е ценно и полезно, но потапянето в бурните дебати по темата, които се водят из различни групи в социалните мрежи, изморяват съзнанието, изнервят, изтощават, депресират.“ – казва още Сбара.

Вместо продължително „ровене” по темата психолозите препоръчват приятни занимания: дълга разходка в парка, кулинарни експерименти в кухнята вкъщи, завръщане към любимо старо занимание – например рисуване или снимане – все любими занимания.

Нова знаменитост в социалните мрежи

През последните няколко месеца в социалните мрежи се появи една нова звезда. Тя не е каква да е, а просто едно дърво, което посреща и изпраща шофьорите на автомагистрала „Тракия”.

В социалните мрежи е пълно със снимки на дървото от 233-ти километър на аутобана. Ако пътуваме от Бургас към София, няма как да пропуснем този величествен силует на дървото.

Какво представлява гледката

Огромен дъб, ударен от мълния не един, а два цели пъти. Тя буквално го е разсякла на две и може би заради това е толкова интересно за наблюдаване.

Но точно заради тази мълния дървото изглежда по този начин – чаровно и величествено. И докато навън е страшно топло, под широката корона е с цели 10 градуса по-прохладно.

И най-вероятно през годините дъбът е подслонявал хора и животни. И така дъбът, видимо на над сто години, преживял адски много, се превръща в атракция за пътуващите по магистралата между Нова и Стара Загора.

В Бенковски малцина знаят дъба като “бягащото дърво”. Кореняците обаче го познават в детайли.

„Аз съм на 60 години. Дървото го помня от дете. И беше пак със същата големина, каквато е сега”, разказва Стефан Иванов.

Стърчащ самотно в полето, назад в годините дъбът често се ползвал за ориентир, разказва ловецът Стефан.

„Вечер се вижда от километри. Служи за ориентир на някой заблуден като мен”, казва той.

Днес най-известният дъб в малката ни родина се пази от местните земеделци. Тракторите и комбайните го заобикалят с уважение.

Макар и ранено от бурите, дървото продължава гордо да се пъчи там. При дъжд, оголените му части се пълнят с вода, загниват бързо и стават дом на различни насекоми.