Австралийски регулатор наложи глоба от 610 500 австралийски долара на X, предишния Twitter, заради това, че компанията не е успяла да разкрие достатъчно информация за това как се справя със съдържанието със сексуално малтретиране на непълнолетни и малолетни.

Това е още един неуспех за притежаваната от Мъск социална платформа, която по-рано получи обвинения за недостатъчна грижа срещу разпространението на дезинформация и графично съдържание. Започнато е и официално разследване на Европейската комисия на X по този повод, избухнал с конфликта между Израел и Хамас.

Австралийската комисия обвини бившия Туитър в „празни приказки“

Глобата идва като резултат от констатациите на Австралийската комисия за електронна безопасност, която се занимава с регулирането на сигурността в интернет пространството. Организацията сподели в изявление от този понеделник, че бившият Туитър се е провалил в това да даде адекватен отговор на множество въпроси, свързани с това как се справя с проблема със съдържанието, материализиращо насилие над деца.

Австралийската комисия обвинява социалната платформа, че не е дала никакъв отговор на някои от зададените въпроси и е оставила няколко напълно празни секции, а по други е дала непълни или неточни отговори.

Един от комисарите на електронната безопасност в Австралия – Джули Грант – споделя в изявлението, че X е заявил публично, че справянето със сексуалната експлоатация на деца е приоритет №1 на компанията. Оценката, която комисарят дава обаче е отрицателна.

„… това не може да са само празни приказки, трябва да видим думите, подкрепени с конкретни действия“, допълва Джули Грант, съобщават от СиЕнЕн.

Поредният удар за бившия Туитър след проблемите с DSA

Глобата е резултат от проведено от комисията запитване към пет технологични компании. Освен X „в кюпа“ влизат и ТикТок, Discord, Google (в това число и YouTube) и Туич. Неговата цел е да бъдат проучени конкретните стъпки, които се вземат за справяне с „разпространението“ на престъпления срещу невръстни на техните платформи.

Според докладването на Грант отговорите са обезпокоителни, но най-тежко е положението при X.

Комисията съобщава, че фирмата не е отговорила на много важни въпроси, сред които „времето, необходимо на платформата, за да отговори на съобщения за сексуална експлоатация на деца; мерките, които прилага за откриване на сексуална експлоатация на деца в излъчване на живо; инструментите и технологиите, които използва за откриване на материали за сексуална експлоатация на деца.“

На въпрос по конкретните мерки, които платформата взима за предотвратяване на достигането на сексуални агресори до деца, X отговаря, че платформата не се използва от голям брой млади хора и технологията ѝ в момента не разполага с достатъчно капацитет или точност в тази насока.

Дадени са 28 дни на компанията да поиска оттегляне на критичните бележки или да заплати глобата.

Това е поредният удар за бившия Туитър, след като в пространството се появиха и предположения, че Мъск сериозно обмисля идеята да изтегли социалната платформа от ЕС заради трудностите с европейския Закон за цифровите услуги (DSA).