Започването на малък собствен бизнес е мечта за много хора, но всъщност да бъдеш предприемач е отговорна задача, чието изпълнение изисква наличието на знания и умения. Да работите за себе си понякога е много по-трудно от това да работите за някого. Когато управлявате бизнеса си се налага вие да изпълнявате ролята на управител, счетоводител и служител.

Балансирането между всички тези длъжности и задължения е истинско предизвикателство, което не веднъж може да създаде разминавания в очакванията ви за това какво всъщност означава да имаш собствен бизнес.

Липсата на опит, слабата подготовка, неправилното разпределяне на задачите и още куп липсващи умения може да доведат до определени грешки. В това няма абсолютно нищо лошо, тъй като знаем, че хората се учим най-добре от грешките си. Когато обаче тези грешки могат да ви струват сума пари и време, които сте инвестирали в бизнеса си всички изглежда по-сериозно.

Следва да споделим с вас някои от най-разпространените грешки, които предприемачите правя в началото на изграждането на своя бизнес. Освен това ще споделим с вас някои техники и съвети, които ще ви помогнат да избегнете последиците от тези грешки.

Повърхностно изучаване на пазара

Основна грешка на повечето предприемачи е стартирането на бизнес, без да имат достатъчно знания за пазара. Задълбоченото проучване относно големината на пазара, конкурентите, наличните ниши и перспективите за развитие може да ви помогне да определите дали имате реален шанс да реализирате бизнес, който да ви носи печалба в сектора, който сте избрали.

Липса на бизнес план

Нито един бизнес няма да е успешен, ако преди това не е съставен детайлен бизнес план, който да следвате. Вярно, че това може да е досадна задача, но разписването на бизнес цели, стратегии за постигане, разпределяна на бюджета, кой е идеалният клиент, къде ще се предлага продукта или услугата и други важни неща, ще ви помогне да създадете успешен и печеливш бизнес.

Подценяване на финансовото управление

Правилното управление на финансите е от съществено значение за успеха на всеки бизнес. Не всеки предприемач притежава знанията и уменията, с които да управлява финансите на бизнеса си. Най-добре ще е да се обърнете към счетоводител, който да ви помогне. Освен това трябва да инвестирате време, за да разработите ефективна финансова стратегия, която да следвате.

Не влагате достатъчно средства в маркетинг

Много хора, които нямат опит в управлението на бизнес си мислят, че веднъж щом започнат да се занимават с определена дейност това моментално ще им донесе печалба. Истината е, че в почти всяка сфера има много други бизнеси, които се борят за малък дял от пазара.

Поради тази причина се налага да инвестирате в маркетингови стратегии, с които да направите вашите продукти и услуги отличими от тези на конкурентите. Инвестирайте достатъчно средства в създаването на успешен маркетингов микс, който ще ви помогне да достигнете до вашата таргет аудитория.

Не обръщате достатъчно внимание на обучението на персонала

Дори и в началото да сте единственият служител на вашия бизнес това рано или късно ще се промени. Подборът на персонал е друго умение, което всеки предприемач трябва да усвои. Все пак служителите са лицето на вашия бизнес и от вас зависи да проведете адекватно обучение, с което те да се запознаят с мисията, визията и ценностите на фирмата.