Тази година в Турция са открити интересни археологически находки, които пренаписват историята на цивилизациите обитавали тези земи. Едно от най-интересните открития на територията на Турция за 2023 година е направено в района на Гьобекли тепе и Карахан тепе. Това е един от най-старите неолитни археологически обекти в света и археолози ги определят като революционни за целия свят.

Разкопките, при които са намерени находките са част от проекта „Каменните хълмове“. Археолозите, които отговарят за този район съобщават, че в средата на октомври месец в Турция са открили най-голямата скулптура от неолита. На нея има изобразен човек и статуи на животни.

Скулптурата е открита в Карахан тепе и има впечатляващи размери от 2,5 метра. Артефакта представлява статуя на мъж върху пиедестал с изобразено реалистично лице. Тази статуя е определена за един от най-красивите примери за праисторическо изкуство в света.

На същия обект археолозите са открили и скулптура на лешояд, която е поставена върху предната част на бетонната поставка под паметника.

Находки открити в Гьобекли тепе

Другата подобна находка е открита в района на Гьобекли тепе. Тя представлява статуя на глиган в естествен размер и е изработена от варовик. Скулптурата е първият изрисуван пример за статуя на животно открита през периода от неолита до наши дни.

Повърхността на статуята събужда интереса на откривателите ѝ. По нея са запазени следи от червен, бял и черен пигмент. Статуята е разположена на пиедестал и по нея има интересни орнаменти. Впечатления правят украсата от баралефи, които включват N-образен символ, полумесец, две змии и три човешки лица или маски.

Разкопките в района на Гьобекли тепе започват още през 1995 година. След кратко време след започването на археологическия проект са открити много интересни находки, сред които колони украсени с животински мотиви и геометрични фигури, скулптури на хора и животни, инструменти направени от камък и кост. От 1995 година до сега, колекцията от находки сее увеличила многократно.

Министерството на културата и туризма в Турция инвестира изключително много средства в разкопки и проекти за реставрация на територии от страната с историческо значение. По този начин се запазва културното наследство на страната.

Турция е една от държавите, в които се правят най-много археологически открития всяка година. Последната находка е открита преди няколко дни по време на разкопки в Хатуша, столицата на хетите, която е една от най-древните анадолски цивилизации.

Находката представлява украшение от слонова кост на 2800 години. То е дълго 30 см и широко 10 см, а по повърхността му са гравирани сфинкс, лъв и две дървета на живота.