Всички знаем колко е важно качеството на храната, която приемаме. Питателните хранителни продукти, които съдържат оптимално количество мазнини, въглехидрати, мазнини, витамини и минерали са от изключително значение за поддържане на балансирано здравословно състояние.

В тази връзка трябва да отбележим, че не само качеството на храната е от значение, а смия режим на хранене, който имаме. Напоследък все по-често се говори за умереното гладуване и влиянието му върху здравето.

Учени от Калифорнийския университет Ървайн провеждат много изследвания във връзка с умереното гладуване и стигат до някои доста интересни заключения. Резултатите показват, че гладуването в здравословни граници може да подобри здравословното състояние на човек и дори да удължи живота му.

Какво е умерено гладуване и как да го правим по здравословен начин

Умереното гладуване става предмет на изследвания, чиито резултати го определят като метод за подобряване на здравето, ако се изпълнява правилно. Направените проучвания показват благоприятния ефект, който гладуването може да окаже на организма.

Липсата на храна за няколко часа забързва метаболизма и влияе върху циркадните ритми. Това са всички биологически процеси, които имат ендогенно циклично поведение с период на цикъл около 24 часа.

Друг процес, който може да се стимулира в резултат на умерено гладуване е автофагията. Този естествен процес се изразява в регулиран механизъм на клетката, който разгражда ненужните или дисфункционални компоненти. Това допринася за постигане на по-добро здраве на клетъчно ниво.

Автофагията е свързана с по-нисък риск от развитие на различни заболявания, включително сърдечно-съдови заболявания и някои видове рак.

Разбира се, има някои правила, които трябва да се следват ако решите да опитате умерено гладуване. Някои от най-добрите практики свързани с периодичното гладуване са така наречените фастинг периоди. При тях периодично се прави постене за определен период от деня. Може да опитате да не се храните за 8, 12 или 16 часа на ден.

През времето, в което не поемате храна, вашият организъм се съсредоточава в преработването на хранителните вещества и ги усвоява по-добре. В тази връзка качеството на приетата храна е много важно.

Фастингът също е много добър метод за сваляне на излишни килограми. По този начин може да контролирате теглото си, кръвната си захар и да намалите апетита.

Преди да предприемете каквито и да методи за умерено гладуване трябва да се запознаете със спецификите на вашето тяло. Някои методи могат да работят при едни хора и да окажат вредно влияние при други. Важно е да се консултирате с диетолог или лекар, за да предприемете правилната стратегия за периодично гладуване.