Американският технологичен концерн Apple Inc. представи достатъчно добри новини в тримесечния си отчет в четвъртък, за да избегне съдбата на повечето технологични гиганти през този сезон на отчетите, когато оценките на конкурентите му се сринаха със стотици милиарди долари, предава Bloomberg.

Въпреки че продажбите на iPhone и на услугите бяха по-слаби от очакваното през последното тримесечие, приходите и печалбата на Apple надхвърлиха прогнозите на анализаторите.

Компанията заяви, че растежът няма да бъде толкова силен през настоящия период, но инвеститорите намериха достатъчно оптимизъм, за да изпратят акциите нагоре в края на търговията в четвъртък.

Как се получи контрастът

Това представлява рязък контраст на случилото се с Alphabet Inc., Amazon.com Inc., Meta Platforms Inc., Microsoft Corp. и други, които през последните дни представиха мрачни отчети, което генерира спад на цените на акциите им.

Дори и като цяло положителните резултати на Apple повдигнаха въпроси пред инвеститорите, които търсят признаци, че дългогодишната устойчива компания най-накрая може да стане жертва на забавящата се икономика.

Продажбите на iPhone и на услугите на Apple се оказаха малко по-слаби от прогнозите – това породи опасения за две области, които се очакваше да бъдат силно представящи се.

А бизнесът с компютри Mac на Apple ще намалее значително през празничното тримесечие след ръста на продажбите, предизвикан от новите модели, предупреди главният финансов директор Лука Местри по време на конферентен разговор.

Apple дори нараснаха с 0.35%

Новината разтърси акциите на Apple в следобедните часове след края на сесията, като първоначално те се сринаха с 6%, но след това намалиха загубите си. В края на следборсовата сесия те отчетоха ръст от 0,35%.

С лоялните си клиенти, които все още се стремят да купуват скъпите ѝ продукти, Apple се разглежда като изключение по време на наказателния технологичен срив.

Освен това компанията пусна своя последен iPhone по-рано през годината от обичайното, което осигури на четвъртото фискално тримесечие по-голяма част от продажбите на флагманското устройство на Apple. Но ускоряващата се инфлация и по-широкото забавяне на потребителските разходи, особено за персонални устройства, все още могат да натежат на компанията.