Американски прокурори обвиниха бивш служител на Apple, че е измамил производителя на iPhone с повече от 10 млн. долара чрез серия от схеми.

Дирендра Прасад е изправен пред пет обвинения, след като е използвал своята „позиция, предполагаща доверие“, като купувач в глобалната верига на доставките на Apple, за да измами компанията, сочат документи, подадени в петък във федералния съд в Сан Хосе, Калифорния.

Прокурорите твърдят, че като купувач от името на Apple Прасад е преговарял с доставчици и е направил поръчки, а компанията е правила плащания въз основа на сумите от фактурите, които той е въвел в своята система за покупки.

Каква е била схемата на Прасад

Твърди се, че Прасад е измамил Apple, като е прибирал отстъпки, крадейки части чрез използването на фалшиви поръчки за ремонти и е карал Apple да плаща за артикули и услуги, които компанията никога не е получила.

Прокурорите казват, че Прасад също така е укривал данъци и е прал пари от схемите си. Apple го е уволнила през декември 2018 г. след десетилетие, в което той е работил за компанията, показват съдебните документи.

Не е ясно дали Прасад има адвокат. Мъжът не е открит за коментар по темата.

Двама собственици на компании доставчици, които са правили бизнес с Apple и за които се твърди, че уговаряли с Прасад подобни схеми и измами, през декември се признаха за виновни по свързани обвинения, показват съдебни записи.

Прасад е изправен пред обвинения, включително интернет и пощенска измама, заговор за извършване на пране на пари, измама на Съединените щати, както и укриване на данъци.

Бразилия спря достъпа до Telegram

Върховният съд в Бразилия забрани популярната платформа за съобщения Telegram в опит да се справи с това, което властите определят като фалшиви новини и реч на омраза, съобщава Bloomberg.

В петък съдия Александре де Мораеш нареди интернет доставчиците и дигиталните магазини да блокират приложението, след като многократно федералната полиция е правила опити да се свърже с услугата, за да бъде премахнато съдържание.

Telegram е известен „със своята позиция на несътрудничество със съдебните и полицейски власти в няколко държави“, посочват от полицията в искането си за забраната до Мораеш, което той цитира в решението си. „То стана открито пространство за разпространението на разнообразно съдържание, включително такова с последствия в сферата на престъпността“, се посочва още.

Кампанията за спиране на Telegram в Бразилия е част от мащабни усилия на властите за борба с невярната информация за избирателната система в страната.

Президентът Жаир Болсонаро и неговите съюзници привлякоха последователите си към платформата, след като популярни приложения като Twitter и Facebook започнаха да свалят публикации, съдържащи неверни твърдения за Covid-19 и да насърчават използването на недоказани средства за лечение и превенция.

Болсонаро, който често твърди, че е заглушаван от т. нар. Big Tech (големите технологични компании – бел. ред.), също използва платформата. Според критици Telegram се е превърнала в убежище за привърженици на конспиративните.

Според Павел Дуров, основател и главен изпълнителен директор на Telegram, решението е в резултат на лоша комуникация и платформата му работи по спазването на решенията на съда.

„От името на нашия екип се извинявам на Бразилския върховен съд за нашата небрежност. Ние със сигурност можеше да свършим по-добра работа“, каза Дуров в позиция, публикувана в канала му в Telegram.

Дуров поиска съдът да отложи влизането в сила на забраната, докато компанията обработва искането.

Въпреки че WhatsApp на Facebook продължава да бъде по-популярно в Бразилия, през август проучване установи, че над половината притежатели на смартфони в страната имат свален Telegram.

Това не е първият път, в който бразилските власти блокират популярна социална платформа. През 2006 за кратко бе спрян достъпът до YouTube, а през 2016 г. до WhatsApp.