Apple е изправена пред едно от най-големите си предизвикателства до този момент относно това как контролира магазина си за приложения App Store и как печели от него, докато Европа се подготвя да завърши нов закон за конкуренцията в следващите седмици, пише Wall Street Journal.

Новите правила в Европейския съюз, които могат да бъдат готови още този месец, ще изискват Apple да позволи софтуерът да може да бъде свалян извън нейния печеливш App Store и ще ограничи начина, по който компаниите налагат собствените си системи за разплащания в приложенията, твърдят източници, участващ в преговорите.

Ако условията не бъдат спазени, това ще означава глоби, които могат да достигнат десетки милиарди долари.

През последните две години производителят на iPhone се бори с властите, регулаторите и конкурентите си по целия свят, за да защити начина, по който обслужва над 1 млрд. потребители на неговите устройства.

За какво е обвиняван Apple от критиците

Критиците обвиняват Apple, че ощетява конкуренцията като принуждава разработчиците на приложения да използват нейния магазин и инструментите ѝ за плащане, от които придобива комисиона от 30% за покупки в приложения.

Apple твърди, че дава на потребителите избор да ползват дигитална платформа, която е станала популярна сред хората и че предложените промени ще изложат потребителите на заплахи за сигурността и поверителността. Това пък ще повлияе негативно на цялото iPhone преживяване.

Конкуренти и критици на Apple се надяват, че законът на ЕС ще служи като катализатор за други места, като САЩ, където подобен законопроект чака да бъде разгледан от Конгреса.

„В момента Apple играе 5D шах.“, коментира Пол Галант, анализатор политики в Cowen & Co.

„Ще ѝ е трудно да обясни защо правителствените промени радикално ще променят iPhone, когато Google вече го прави. Също така ще ѝ трудно да обясни защо не може да го направи в САЩ, когато скоро може да го стори в Европа.“, посочи той.

Тъй като текстовете се довършват при закрити врата, повечето технологични компании и техните лобисти се примиряват с приемането на т.нар.

Закон за цифровите пазари (ЗЦП). Други разпоредби в него са насочени към компании като Amazon.com и компанията майка на Google – Alphabet.

Най-голямата заплаха в закона за Apple идва от разпоредба, която ще позволи на производителите на софтуер да имат достъп до iPhone чрез т.нар. „странично зареждане“, извън правилата и схемата на App Store. Скорошен проект на ЗЦП, одобрен с огромно мнозинство през декември в Европейския парламент, включваше именно въпросната практика.

Защо Apple са против прокарването на закона

Apple твърди, че законът ще подкопае нейната сигурност и ще позволи на злонамерени участници да се възползват от достъпа на трети страни. Пълният ефект от промените все още не е ясен, тъй като властите все още работят върху окончателния текст, определят изключенията за сигурността, които могат да дадат на Apple свобода на действие за ограничаване обхвата на страничното зареждане.

Очаква се законът да бъде одобрен официално през следващите месеци. В зависимост от това кога точно ще се случи това одобрение, той може да влезе в сила през следващата година.