За трета поредна година Apple ще проведе виртуално своята конференция за разработчици. Може да очакваме големи актуализации на iOS и watchOS, а може би и някои нови Mac-ове, пише в своя традиционен седмичен нюзлетър Power ON Марк Гърман от Bloomberg.

Конференцията, която ще продължи цяла седмица, ще бъде третата поредна конференция на концерна, която ще се проведе виртуално. Въпреки че случаите на Covid-19 като цяло намаляват, а правилата за превенция са разхлабени в много части на САЩ, Apple наистина нямаше друг избор, освен да продължи тенденцията на виртуална конференция, пише Гърман.

В края на краищата подготовката на едно събитие на Apple отнема няколко месеца - ако не и повече. А разработването на презентация на сцена и лични сесии е съвсем различно от създаването на събитие само онлайн, така че за Apple би било предизвикателство да подготви и двете възможности едновременно.

Какво можем да очакваме от събитието

Това означава, че компанията е трябвало да вземе решение и то е било да се спре на онлайн събитие – логично, защото не може да се предкаже какво ще бъде състоянието с пандемията през следващата седмица, следващия месец или през юни. 

Тази година компанията ще позволи на някои студенти, разработчици и медии да присъстват лично на предварително записаната презентация в кампуса Apple Park в Купертино, Калифорния. Ако пандемията се влоши, Apple може просто да отмени тази част без реални последици.

Новите джаджи

А какво да кажем за същинската част на конференцията? Първоначално Apple имаше големи планове да използва WWDC 2022 като събитие за пускане на пазара на отдавна подготвяните си очила за смесена реалност. Но преди няколко месеца Гърман вече писа, че Apple вероятно ще пропусне тази дата за дебюта на хардуера и вместо това ще обяви продукта в края на тази или следващата година.

През юни обаче ще видим бета версиите на iOS 16 - с кодово име Sydney, които са пълни с препратки към очилата и взаимодействието им с iPhone.

Това показва, че джаджата ще бъде пусната на пазара по време на цикъла на iOS 16, който стартира през юни и ще продължи до появата на iOS 17 през есента на 2023 г. Но това може да подсказва и че Apple може да направи предварителен преглед на някои от предстоящите си софтуери за добавена и виртуална реалност по-рано.

Може би дори бихме могли да надникнем в rOS, съкращение за операционна система за реалност.

Във всеки случай може да има и други хардуерни новини. Apple се подготвя да пусне на пазара някои нови компютри Mac през следващите няколко месеца. Какво по-подходящо място за това от WWDC? Това е същото място, на което преди две години беше обявен преходът на Mac от Intel към собствени чипове на Apple.

Според Гърман два нови Mac-а ще се появят около средата на годината или в началото на второто полугодие. Единият от тях вероятно ще бъде новият MacBook Air. Другите модели, по които се работи, включват обновен Mac mini и 24-инчов iMac, както и MacBook Pro от нисък клас, който да замени остаряващия 13-инчов модел. Да не забравяме, че се разработват и нови модели Mac Pro и iMac Pro.