Advanced Micro Devices (AMD) планира да придобие стартъпа за чипове и софтуер Pensando Systems за 1,9 млрд. долара, завръщайки се към сделките скоро след завършването на най-голямата си подобна трансакция, пише Wall Street Journal.

Потенциалната сделка, която AMD разкри в понеделник, ще допълни продуктовото ѝ портфолио, докато производителите на чипове препозиционират своите предложения така, че да се възползват от нарастващото търсене на чипове.

Pensando ще даде на AMD възможности в области като мрежите, сигурността и други услуги, насочени към центрове за данни, които нараснаха значително, докато компаниите се насочват към дигитални инструменти.

Кои са Pensando

Базираната в Калифорния Pensando произвежда чипове и софтуер, проектирани да ускоряват потока от данни и да намаляват оперативните разходи на големите сървърни ферми, твърди AMD.

Цената на акциите на AMD се повиши с 1,4% в резултат на новините в понеделник.

През последните години в индустрията за чипове се сключват много сделки, включително AMD купи за 35 млрд. долара производителя на полупроводници Xilinx, а двете финализираха споразумението си през февруари.

Гигантът в производството на видео карти Nvidia се беше насочил към британската фирма за дизайн на чипове Arm, но също през февруари се отказа от сделката заради регулаторни предизвикателства. Intel продаде бизнеса си с чипове с памет в Китай на южнокорейската SK Hynix.

В понеделник Qualcomm каза, че е приключила по-рано уговореното споразумение, което ѝ дава контрол върху технологията за асистирано шофиране на Arriver, по-рано звено на шведската компания Veoneer.

Има ли бум на сделките

Бумът на сделките се случва на фона на растящото търсене на компютри, смартфони, автомобили и други устройства, които се нуждаят от чипове, за да работят. Насочването към работа от вкъщи по време на пандемията накара повече хора да купуват компютри и да ползват интернет услуги, които работят с чиповете на AMD и нейните колеги.

Продажбите на полупроводници за първи път надхвърлиха 500 млрд. долара миналата година, а някои анализатори и директори от индустрията очакват сумата да се удвои до 1 трлн. долара в рамките на десетилетието.

Предвид скока на търсенето много компании за чипове се радваха на поскъпване на акциите си, преди пазарите да се озоват на червено след инвазията на Русия в Украйна на 24 февруари. По-високите оценки на компаниите от сектора подхраниха сливанията и придобиванията.