Американският технологичен гигант Apple заплашва да уволни своя служителка, публикувала видео в социалната мрежа TikTok с основни съвети относно сигурността на iPhone, пише The Verge.

Служителката - Парис Кембъл, твърди, че й е било казано, че е нарушила политиката на компанията, като се е идентифицирала като служител на Apple и е публикувала теми, свързани с Apple.

Какво се е произнасял Apple за изявите на служителите си

Политиката на компанията за социалните медии предупреждава служителите да не публикуват информация за клиенти, колеги или поверителна информация - но Apple не забранява на служителите изрично да пишат за технологията.

„Искаме да бъдете себе си, но също така трябва да бъдете уважителни в публикации, туитове и други онлайн комуникации.“, гласи вътрешен документ.

Кембъл, самотна майка от Ню Йорк, работи в Apple от близо шест години, последно като техник за ремонти в магазините на Apple. Миналата седмица тя отговори на жена в TikTok, загубила своя iPhone, след което получила заплашителни текстови съобщения, в които се казвало, че личната ѝ информация ще бъде продадена на черния пазар, ако не премахне телефона от своя Apple ID.

„Не мога да ви кажа точно откъде знам тази информация, но мога да ви кажа, че през последните шест години бях сертифициран хардуерен инженер за определена компания, която обича да говори за плодове.“, казва Кембъл в своя видео отговор.

Видяха се не едно или две предупреждения към жената да не слуша изнудвачите

„Телефонът ви всъщност е безполезен за тях и вие сте единственият човек, който може да го направи полезен, и ви предлагам да не го правите.“

Видеото набра популяронст, като събра 5 милиона гледания за приблизително 24 часа. В петък Кембъл е получила обаждане от мениджър, който ѝ казал да премахне видеоклипа или ще бъде подложена на дисциплинарни действия „включително прекратяване на договора“.

Когато тя е попитала какво ще се случи, ако остави видеоклипа, мениджърът е отстъпил от първоначалния си коментар и е казал, че ще се свърже с нея. Досега не го е направил.