Американският технологичен концерн Apple се готви да пусне няколко нови Mac-а с чип M2 по-късно тази година, става ясно от информация от бюлетина Power On на репортера на Bloomberg Марк Гърман.

Считаният за добре информиран технологичен журналист очаква компанията да представи 13-инчов MacBook Pro, Mac Mini, 24-инчов iMac и преработен MacBook Air, всички оборудвани с чипа M2.

Досега от Apple не са правили никакви намеци за потенциалния чип M2, но Гърман смята, че процесорът му ще бъде малко по-бърз от този на M1 и че ще има същата осемядрена архитектура. Графичните му ядра обаче може да скочат от седем или осем на девет или десет. За 2023 г. Гърман очаква Apple да пусне версии Pro и Max на чипа M2 - точно както направи с чипа M1 - както и да обяви чип M3.

Година след обявяването на М1

Измина повече от година, откакто Apple обяви първия си собствен чип M1 през ноември 2020 г., и няколко месеца от дебюта на M1 Pro и M1 Max. И докато Apple продължава да се дистанцира от чиповете на Intel, тя има няколко други Mac-а, които вероятно ще трябва да изтласкат версиите с Intel от своята линия.

Гърман очаква по-голям iMac Pro с чипове M1 Pro и M1 Max да замени сегашния 27-инчов iMac Pro, както и по-малък Mac Pro, който да се предлага „с еквивалента на два или четири чипа M1 Max". И макар че Mac Mini вече се предлага с чип M1, Гърман очаква той да получи подобрена опция M1 Pro (в допълнение към варианта M2).

Ще спази ли Apple всички нужни срокове

Що се отнася до сроковете, Гърман казва, че Apple ще пусне вероятно три нови Mac-и през март, а след това отново през май или юни.

Apple се кани да покаже iPhone SE с възможност за 5G, iPad Air с възможност за 5G и евентуално поне един нов Mac на събитието, за което се говори, че ще се състои на 8 март. Неотдавнашни документи потвърждават идеята, че скоро ще се появят нови Mac-ове.

В базата данни на руския еквивалент на Федералната комисия по комуникациите Apple е включила три нови модела Mac, като поне един от тях е обозначен като лаптоп. Като се има предвид, че днес два от най-старите компютри на Apple с Intel са MacBook Pro и Mac mini от началното ниво, Гърман предполага, че тези модели ще бъдат следващите, които ще бъдат обновени.

Освен това през март ще бъде пусната операционната система iOS 15.4, която ще позволи на носещите маска за лице да ползват възможността за лицево разпознаване при отключването на апарата (Face ID). iPhone 14 и Apple Watch Series 8 се очакват едва по-късно тази година.