Днес е трудно да си представим света без антибиотиците, но всъщност те са открити едва в началото на 20-ти век. Едва ли е изненада, че в последствие те бързо се превръщат в едно от най-големите открития на медицината в човешката история.

Началото е поставено през 1928 г., когато Александър Флеминг съвсем случайно открива първия истински антибиотик - пеницилин.

Той забелязал нещо много интересно, а именно, че плесен от рода Penicillium притежава необичайното свойство да унищожава всички бактерии около себе си. Разбира се, откритието му бързо привлякло много внимание.

Пеницилинът добил огромна популярност и започнал да се използва масово в медицината през 40-те години на 20-ти век, като направил истинска революция в лечението на бактериални инфекции.

Какви видове антибиотици познаваме днес

В наши дни съществуват множество различни видове антибиотици, които най-често се класифицирани според техния механизъм на действие и спектъра на активност:

 1. Пеницилини: Пеницилин, амоксицилин;
 2. Цефалоспорини: Цефалексин, цефуроксим;
 3. Макролиди: Еритромицин, азитромицин;
 4. Тетрациклини: Тетрациклин, доксициклин;
 5. Аминогликозиди: Гентамицин, амикацин;
 6. Флуорохинолони: Ципрофлоксацин, левофлоксацин;
 7. Сулфонамиди: Сулфаметоксазол/триметоприм;
 8. Карбапенеми: Имипенем, меропенем.

Употреба на антибиотици

Има много спорове за това кога е редно да се използват антибиотици и кога не. Най-общо казано, те се служат за лечение на бактериални инфекции, като най-често това се прави при следните случаи:

 • Пневмония;
 • Гнойна ангина;
 • Инфекции на уринарния тракт;
 • Синузити;
 • Сепсис;
 • Инфекции на кожата и меките тъкани;
 • Менингит и други.

Кога не са ефикасни антибиотиците

Съществуват много заблуди около антибиотиците, като една от най-големите е свързана с простудните заболявания. Много хора погрешно смятат. че когато посетят лекар с типични грипоподобни симптоми, специалистът трябва автоматично да им предпише антибиотик.

Това е много неправилна нагласа, тъй като повечето простудни заболявания всъщност са причинени от вируси, а антибиотиците всъщност нямат абсолютно никакъв ефект върху вирусите.

От тук следва, че при настинки, грип, повечето случаи на бронхит, вирусни фарингити и ларингити трябва да се търсят други медикаменти, които да помогнат в лечението на заболяването, но не и антибиотици.

Рискове за здравето от антибиотиците

Антибиотиците могат да са изключително ценен инструмент на медицината, но това важи само за случаите, в които се използват правилно, целенасочено и с мярка. Ако бъдат използвани погрешно, те могат да имат доста странични ефекти и да предизвикат различни рискове.

Една от опасностите, свързана с неправилната или прекомерна употреба на антибиотици, това е развитието на резистентност към тях. Това може да се случи както при отделния индивид, така и по отношение на обществото като цяло.

При развитието на резистентност се наблюдава това,  че бактериите стават доста по-устойчиви на лечението и не се повлияват от него.

Алергичните реакции са друг потенциален проблем. При редовна или неправилна употреба, някои хора биха могли да развият алергични реакции към определени антибиотици.

Нарушенията на чревната микрофлора също не бива да се подценяват. Антибиотиците могат да убият не само опасните бактерии, които ни разболяват, но също така и добрите бактерии в червата, което води до дисбактериоза.

Освен това, по време на самата употреба на антибиотика могат да се появят гадене, диария, обриви и много други нежелани реакции от страна на организма.

Как да се намалят рисковете от антибиотиците

За да се избегнат във възможно най-голяма степен рисковете от антибиотиците, преди всичко трябва да ги приемате единствено при необходимост. Следвайте инструкциите на лекаря и не използвайте антибиотици за вирусни инфекции.

Освен това е много важно да ги приемате точно както вашият лекар е предписал. Завършете курса на лечение и не прекъсвайте приема по свое усмотрение. Дори и да се почувствате по-добре, трябва да изкарате предписания курс до край, за да предотвратите развитието на резистентни бактерии.

Както можете и дами да се досетите, задължително трябва да избягвате самолечение. За целта никога не използвайте антибиотици, предписани на други хора или останали от предишно лечение.

И не забравяйте: При прием на антибиотици е много важно да поддържате здравословна диета. Хранителният режим, богат на пробиотици и пребиотици, може да подпомогне възстановяването на чревната микрофлора и по този начин да намали рисковете и страничните ефекти.