Цените на петрола нарастват преди заседанието на Федералния резерв на САЩ, на което се очаква представителите на американската централна банка да повишат основната лихва с 25 базисни пункта в пореден опит да охладят инфлацията, съобщава Bloomberg.

Петролните трейдъри очакват и новите насоки за производството от страна на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и техните съюзници, известни с общото название ОПЕК+.

Цената на международния бенчмарк Брент нараства с 0,14% до 85,58 долара за барел.

Фючърсите върху американския лек петрол West Texas Intermediate поскъпват с 0,29% до 79,10 долара за барел.

Въпреки че се очаква централната банка на САЩ да осъществи ново увеличение на лихвените проценти на заседанието тази седмица, то вероятно ще бъде само половината от декемврийския ръст от 50 базисни пункта, тъй като инфлацията показва признаци на забавяне.

Петролните трейдъри ще следят и всички насоки от ОПЕК+, включително от Москва. Делегатите прогнозират, че производството ще остане без промяна на среща в сряда преди нов кръг от ограничения на руския енергиен поток, който ще влезе в сила до дни.

Падат ли цените на суровия петрол

Суровият петрол отчете трето поредно месечно ценово понижение през януари въпреки вълната от оптимизъм, че прекратяването на стриктната анти-Covid политика в Китай ще възстанови търсенето в най-големия вносител на суров петрол в света. Редица индикатори сочат повишено потребление, тъй като активността при мобилността и промишлеността вече нараства.

„Цените на петрола изглежда намират своята основа“, коментира Ип Джун Ронг, пазарен стратег в IG Asia Pte. И все пак, „всяко ястребово решение на Фед може да засили натиска“, добавя той.

Връзката между заплатите и инфлацията

Финансираният от индустрията Американски петролен институт междувременно съобщи, че търговските запаси от суров петрол в САЩ са се увеличили с 6,3 милиона барела през миналата седмица, като запасите от бензин и дизел също нарастват. Официалните данни ще бъдат публикувани по-късно в сряда.

Федералният резерв не разполага с добри извинения да запази своите ястребови възгледи. Разходите за енергия се понижават; цените на основните стоки също спадат; и жилищният пазар се охлажда бързо.

Последното огнище на високите и волатилни цени е чувствителният показател за инфлацията при основните услуги, които са от основно обществено значение, като здравеопазването, с изключение на услугите в жилищния сектор (core-services ex-housing).

Ако вярваме на думата на Фед, ключът към укротяването на инфлацията в тази категория е да се намали натискът върху заплатите, пише в коментар за Bloomberg Джонатан Левин.