Американците, които системно събират информирация за подробности около актуалните събития директно от социалните мрежи, знаят доста по-малко за политиката и актуалните проблеми и са по-склонни да вярват на теории на конспирацията, които не граничат с истината. Това показват анализи на авторитетния център "Пю".

Проведена е серия проучвания, състояли се между октомври 2019 г. и юни 2020 г.

Те обхващат американци, навършили пълнолетие както и тепните източници на новини. 18% от тях разчитат на социалните мрежи; 25% на сайтове и приложения; 16% на национални кабелни телевизии, а останалите 16% се доверяват на местни телевизии.

Останалите се информират от ефирни телевизии, радиото и печата.

Информиращите се от социалните мрежи са по-често доста млади, по-малко вероятно е да са бели и образованието им е по-ниско в сравнение със средното за останалите групи. Те обръщат по-малко внимание на достоверността на новините - само 8% от тях изобщо следят изборите "много сериозно".

За сравнение, този процент е цели четири пъти по-висок при информиращите се от кабелни телевизии и печата. Единствената друга група, която е толкова неактивна в следенето на изборите, са хората, които разчитат на местните телевизии.

Статистиката сочи, че по отношение на ниския интерес и знания за актуалните събития хората, които се информират от местни телевизии, и тези, които се информират от социалните мрежи, са на едно ниво.

По време на петте различни проучвания, респондентите е трябвало да отговорят на 29 фактологични въпроса по теми за икономиката, импийчмънта на Доналд Тръмп и пандемията от коронавирус. Средното ниво на знания при тези, които разчитат на социалните мрежи, е по-ниско, отколкото у другите групи.

В същото време те по-често са чували за лъжливи или недоказани твърдения - че елитът е планирал пандемията например. Четвърт от тях са слушали "много" за тази конспиративна теория, а 81% знаят поне нещо за нея. Това е най-високият дял сред всичките групи.

Новини от последния час

Китайското приложение за кратки видеа ТикТок поиска от съдия да спре опитите на администрацията на американския президент Доналд Тръмп да забрани приложението, а това подсказва, че принудителната сделка с Оракъл и Уолмарт все още не е уредена, предаде Асошиейтед прес.

Забрана за свалянето на ТикТок в САЩ вече беше отложена веднъж от правителството и сега трябва да влезе в сила в неделя. По-всеобхватна забрана на приложението е предвидена от ноември, около седмица след президентските избори.

Президентът Доналд Тръмп задейства този процес с изпълнителни заповеди през август, които определиха ТикТок и друго китайско приложение - УиЧат за опасни за американската национална сигурност. Администрацията не представи факти в подкрепа на това обвинение.

Тръмп настоява ТикТок да продаде американското си подразделение на американска компания. Президентът обяви, че ще одобри предложена сделка с Оракъл и Уолмарт, които ще придобият 20 процента в нова американска компания, наречена ТикТок Глобъл (TikTok Global). Той обаче отбеляза, че ще оттегли одобрението си, ако Оракъл няма "пълен контрол".

Двете страни в сделката за ТикТок изглежда не могат да се споразумеят за корпоративната структура на ТикТок Глобъл. БайтДенс (ByteDance), китайската компания майка на ТикТок, каза в понеделник, че ще продължи да притежава 80 процента от новата американска компания. Оракъл пък излезе с изявление, в което се посочва, че американците "ще бъдат мнозинство и БайтДенс няма да има собственост в ТикТок Глобъл."

Същевременно БайтДенс поиска от Пекинската служба по търговията лиценз за износ на технологии. В заявлението не се уточнява дали искането е подадено във връзка с процедурата по сключване на сделка между БайтДенс и американски компании.

Близкото минало

На 28 август китайското министерство на търговията и министерството на науката и техниката внесоха промени в Списъка с технологии, чийто износ е забранен или изисква ограничителни мерки. Някои западни медии определиха това като опит на Пекин да контролира продажбата на китайската социална мрежа ТикТок на американски компании.

В съответствие с "Правилата за внос и износ на технологии в КНР", както и "Списък на технологиите, износът на които е забранен или изисква ограничителни мерки ", ByteDance кандидатства за лиценз за търговия в Пекин. Очакваме решението на ведомството, се казва в изявлението.

Документът не изяснява дали подаването е свързано с процеса на сключване на сделка между ByteDance и американски компании.

На 28 август Министерството на търговията и Министерството на науката и технологиите на КНР направиха редица промени в „Списък на технологиите, чийто износ е забранен или изисква ограничителни мерки“. Той е съставен през 2008 година.

Тази мярка породи подозрения в някои западни медии, че по този начин Пекин се опитва да контролира продажбата на китайската социална мрежа TikTok на американски компании.

На 19 септември президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че е одобрил придобиването на американския сегмент на „Тик Ток“ от американските компании Oracle и Walmart. Според него американският сегмент на социалната мрежа "няма да бъде свързан с Китай", ще запази името си и ще бъде базиран в щата Тексас.

В същото време ByteDance заяви в понеделник, че след сделката ще остане собственик на 80% от акциите на „Тик Ток Глобъл“ и ще запази контрола над „Тик Ток“.