Facebook заплаши, че може да напусне Европа, ако не бъде променено решение на съда в Дъблин. Близо 400 млн. европейски потребители на социалната мрежа могат да бъдат засегнати.

Решението, на което се позовава Facebook, е предварителна заповед, издадена миналия месец за спиране на прехвърлянето на данни за европейски клиенти към сървъри в САЩ, поради опасения за наблюдение на данните.

Защо се случва всичко това

Facebook отвърна на удара на ЕС, като заведе дело. Съдебната инстанция трябва да разгледа жалбата през месец ноември.

В писмено възражение, се посочва, че не е ясно как компанията би могла да продължи да осигурява услуги в ЕС, ако ирландското разпореждане влезе в сила.

Разследването в Ирландия беше предшествано от произнасяне на Съда на ЕС през юли по въпроса дали стандартните договорни клаузи могат са бъдат използвани законно.

Произнасянето беше в отговор на загрижеността на ЕС, че режимът за надзор в САЩ може да не зачита правото на поверителност на гражданите на ЕС, когато личните им данни се изпращат в САЩ с търговска цел.

Най-голямата безплатна онлайн социална мрежа в света, "Фейсбук", е заявила пред ирландския Висш съд, че не вижда как нейните услуги могат да работят в Европейския съюз, ако регулаторите замразят нейния механизъм за прехвърляне на данни. Това съобщи в. "Съндей бизнес пост", като се позова на съдебни документи, цитиран от "Ройтерс".

Американският гигант в социалните мрежи миналата седмица заяви, че ирландската комисия за защита на данните, водещият в страната регулатор, е взела предварително решение, че механизмът, който "Фейсбук" използва за прехвърляне на данни от ЕС в САЩ, "на практика не може да бъде използван".

"Фейсбук" изиска и си осигури временно замразяване на разпореждането, както и произнасяне по случая от ирландския Висш съд. Последната съдебна инстанция трябва да разгледа жалбата през ноември.

В писмено възражение, внесено в съда с искане разпореждането да бъде замразено, Ивон Кънян - ръководителка на отдела за защита на данните и асоцииран главен съветник във "Фейсбук" посочи, че не е ясно как компанията би могла да продължи да осигурява услуги в ЕС, ако ирландското разпореждане влезе в сила, съобщи в. "Съндей бизнес пост".

В писмените възражения се изтъква, че за "Фейсбук" не е ясно как при тези обстоятелства може да продължи да осигурява услугите на "Фейсбук" и "Инстаграм" в ЕС.

В публикация в блог от 9 септември, където за пръв път се споменава за разследването на ирландския регулатор, "Фейсбук" посочи, че разчита на въпросния механизъм, съгласно така наречените договорни клаузи, за да прехвърля данни в държави извън ЕС. Затова налагане на забрана би имало широки последици върху бизнеси, които разчитат на такива договорни клаузи.

Разследването в Ирландия беше предшествано от произнасяне на Съда на Европейския съюз през юли по въпроса дали стандартните договорни клаузи могат са бъдат използвани законно.

Произнасянето беше в отговор на загрижеността на ЕС, че режимът за надзор в САЩ може да не зачита правото на поверителност на гражданите на ЕС, когато личните им данни се изпращат в САЩ с търговска цел.

Фейсбук срещу дезинформацията

Фейсбук" повече няма да показва групи на тема здраве в препоръките си. Целта на социалната мрежа е да защити потребителите си от фалшивите информации в подобни места, обясни тя, цитирана от "Ройтерс".

През изминалата година, социалната мрежа е свалила над 1 млн. групи, които открито нарушават правилата за дезинформация и вредно съдържание. То е било видяно 3.8 млрд. пъти, показва доклад на неправителствената организация Avaaz.

Докладът установява категорично, че съдържанието от 10 уебсайта, разпространяващи фалшива здравна информация, има почти четири пъти повече гледания във "Фейсбук" през април 2020 г. отколкото еквивалентно съдържание от сайтовете на 10 водещи здравни институции, като Световната здравна организация и Центровете за контрол и предотвратяване на на заболяванията в САЩ.

В същото време компанията е под обществен натиск да ограничи разпространението на дезинформация и част от отговора ѝ е да разшири показването на достоверна информация.

Лъжливата медицинска информация може да бъде смъртоносна - изследователи от Международния център за изследване на стомашно-чревните болести в Бангладеш съобщиха в The American Journal of Tropical Medicine and Hygiene за директната връзка между лъжлива новина за коронавируса и 800 смъртни случая. Става дума за информация, че приемането на чист алкохол може да убие вируса.

Туитър със силно разследване

Туитър започна разследване, след като потребителите откриха, че алгоритъмът му за изрязване на снимки понякога предпочита бели лица пред черни, информира “BBC”.

Потребителите са забелязали, че когато две снимки – едната на черно лице, а другата на бяло, са в една и съща публикация, социалната мрежа често показва само бялото лице на мобилния телефон. От Туитър заявиха, че е тествал за расова и полова пристрастност по време на разработването на алгоритъма.

От социалната мрежа добавят, че им предстоят още основни анализи.

“Направихме анализ на нашия модел, когато го вкарахме в употреба, но той се нуждае от непрекъснато подобрение. Обичаме този публичен, отворен и строг тест – и сме нетърпеливи да се поучим от това.”