След скандалната случка, която се възприе от много хора като върхов момент по време на церемонията на връчването на наградите „Оскар“, едва ли някой би очаквал хората да се разделят и по този повод на два лагера. Едва ли някой би помислил, че е съвсем нормално да станеш от мястото си и да зашлевиш водещия, защото е казал няколко думи.

Точно това обаче се и случи. Най-странни бяха реакциите не на другите актьори и публични личности. Тяхната безгръбначност съвсем не е изненадваща, те винаги ще се опитват да заобиколят проблема и, ако е възможно, да угодят както на едната, така и на другата страна, от страх, че ще бъдат низвергнати както Спейси или Деп.

Шамара към цяла една аудитория

Това, което направи по-силно впечатление, бяха реакциите на обществото. Хората в социалните мрежи не спираха да говорят за Шамара (на Уил Смит, не българския рапър), сякаш тази новина беше еквивалент на началото на войната в Украйна.

Някои от първите реакции се изразяваха в недоверие – напълно оправдано, тъй като в последните няколко години церемониите по връчването на „Оскар“ са интересни и забавни колкото шегите от „Шоуто на Николаос Цитиридис“ и такава сценка би привлякла вниманието.

Впрочем сравнението между двете е напълно уместно, тъй като шоуто на Цитиридис се осланя на шеги, привични за американския хумор, които обаче не успяват да паснат на предпочитанията на българина.

Изненадващи бяха коментарите на българските потребители в социалните мрежи. Немалка част от коментиралите смятат, че водещият на церемонията Крис Рок напълно си е заслужил плесницата от своя колега. Вярват, че Смит е защитил достойнството на жена си и не е позволил Рок безнаказано да се изгаври с нейното заболяване.

Едва ли тези хора обаче са знаели, че преди това Джейда (която Смит така демонстративно защити с белия си рицарски плащ) е изневерявала на съпруга си с един от приятелите на неговия син. Това е и истинската причина Смит да посегне на Рок – не шегата с голата глава на жена му, а фрустрацията на спечелилия по-късно „Оскар“ актьор от собствената си неспособност да се пребори със самоунижението си.

На един шамар разстояние от загубата на уважение

Дори и да премахнем от уравнението тази история от личния живот на холивудската двойка, проблемът пак остава. Проблемът с това, че можеш спокойно да станеш, да удариш друг човек, защото се е пошегувал с жена ти (а и съвсем безобидно: Рок се обърна към Джейда, като ѝ каза, че няма търпение да я види във филма G.I. Jane 2, където главната героиня е с обръсната глава) и това да се представи като защита на нечие достойнство.

Колкото и „престижът“ на Холивуд да се разрушава през годините (нещо съвсем заслужено), толкова самата публиката продължава да идолизира актьорите просто защото някой от тях играл много добре във филм от близкото минало и е дръпнал някоя и друга носталгична струна.

Подобно на Уил Смит, който защити с рицарския си плащ (или по-скоро парцалче, в което да увие вероятно първия си и последен „Оскар“) своята дама, така и публиката сама продължава да закриля със същия този плащ хора, които нямат никаква връзка с реалността, възприемат се за божества и вярват, че са избрани едва ли не от някое пророчество за навигатори на обществото, а са всъщност юнги на борда на изгнила шхуна.