Главният изпълнителен директор на Amazon.com Inc. Джеф Безос ще се оттегли от поста си през третото тримесечие на 2021 г. и ще бъде заменен от Анди Джеси, ръководителq на подразделението за изчислителни облаци на компанията.

Безос, движещата сила на компанията от основаването ѝ, ще стане изпълнителен председател, заяви Amazon във вторник в изявление.

„Вълнувам се да обявя, че през третото тримесечие ще стана изпълнителен председател на борда на Amazon, а Анди Джаси ще стане главен изпълнителен директор.“, пише Безос в писмо до служителите.

„На поста изпълнителен председател имам намерението да фокусирам енергията и вниманието си към нови продукти и ранни инициативи. Анди е добре познат в компанията и е в нея от почти толкова дълго, колкото и аз. Той ще бъде невероятен лидер и има пълното ми доверие“.

Освен това Безос твърди, че остава ангажиран с важните проекти на Amazon, но също така ще има повече време, за да се фокусира върху Bezos Earth Fund, неговата космическа компания Blue Origin, медията му The Washington Post и Amazon Day 1 Fund.

“Amazon е това, което е, заради изобретенията. Правим луди неща заедно и след това ги правим нормални.

Ние бяхме пионери за ревютата на клиентите, единия клик, персонализираните препоръки, безумно бързата доставка на Prime, безкасиерното пазаруване, Kindle, Alexa, маркетплейс, инфраструктурните изчисления в облака и много други“, казва Безос.

„Ако го направите правилно, няколко години след изненадващото изобретение новото нещо стана нормално. Хората се прозяват.

Тази прозявка е най-големият комплимент, който изобретателят може да получи. Когато погледнете нашите финансови резултати, това, което всъщност виждате, са дългосрочните кумулативни резултати от изобретението.

В момента смятам, че Amazon е в най-изобретателния си период досега, което прави този период оптимално време за този преход“.

57-годишният мениджър основава Amazon през 1994 г. и изгражда компанията от онлайн книжарница в концерн за милиарди долари. С оценено състояние от 188 млрд. долара (155,4 млрд. евро) Безос в момента е вторият по богатство човек в света според Bloomberg Billionaires Index.

Джаси се присъединява към Amazon през 1997 г. и ръководи Amazon Web Services от самото ѝ начало. AWS продължава да носи голяма част от печалбата на Amazon.

От години той се смята за потенциален наследник на Безос. Вероятността за тази рокада нарасна от миналата година, когато Джеф Уилк, който беше ръководител на потребителския бизнес и също се разглеждаше като потенциален наследник, обяви, че ще напусне концерна тази година.

Изненадващата новина беше обявена в момент, в който Amazon разкри последните данни за финансовото представяне на своя подкрепен от пандемията бизнес. Фирмата записа рекордни тримесечни приходи от продажби, подкрепена от скока в онлайн пазаруването по празниците, докато хората прекарваха повече време у дома.

Финансовото състояние на Амазон

Гигантът в електронната търговия отчете приходи от продажби за четвъртото тримесечие в размер на 125,5 млрд. долара и нетна печалба от 7,2 млрд. долара. Това е първият път, в който Amazon отчита тримесечни приходи от над 100 милиарда долара, дни след като Apple Inc. достигна този финансов крайъгълен камък.

Малко компании са били свидетели на такъв скок на растежа, какъвто преживя Amazon по време на глобалната здравна криза. Експлозията в онлайн пазаруването увеличи продажбите на компанията, за да отчете рекорди, тъй като секторът на електронната търговия е нараснал с около 50% през миналата година според някои анализатори.

Приблизително 40% от онлайн пазаруването в САЩ се случват в Amazon, пояснява изследователската фирма eMarketer, а това спомага за повишаване на цената на акциите на компанията с 76% през миналата година и повиши пазарната ѝ оценка до над 1,6 трлн. долара.

Приходите на Amazon за цялата 2020 г. са нараснали с 37% в сравнение с предходната година до 380,06 млрд. долара и се очаква да продължат стабилния темп на растеж и тази година. Amazon заяви, че приходите за текущото тримесечие трябва да достигнат между 100 и 106 млрд. долара. Wall Street прогнозира продажби от около 95,8 млрд. долара.

Бумът на онлайн пазаруването е широко базиран. United Parcel Service Inc. заяви във вторник, че приходите през тримесечието са се увеличили с 21%. Гигантът за доставката на пакети заяви, че Amazon е генерирал 13,3% от общите му продажби през 2020 г.

Амазон и нейните бизнеси

Въпреки че пандемията се превърна в катализатор на продажбите за Amazon, базираната в Сиатъл компания първоначално се затрудняваше да се справи с нарастването на търсенето. Компанията се възстанови отчасти чрез бързо скалиране.

Тя добави повече от 400,000 служители, увеличавайки глобалната си работна сила на повече от 1,1 милиона служители и увеличи капацитета на своите складове и логистични бази с около 50% миналата година.

Усилията изглежда се оправдаха.

„Имаше полет към надеждност от страна на потребителите през цялата година и това беше особено вярно по време на периодите на почивни дни, когато имаше опасения за доставките“, казва пред WSJ Андрю Липсман, анализатор на eMarketer. „Това благоприятстваше Amazon“.

Другият основен бизнес на Amazon, услугите за изчислителни облаци, които Джаси ръководи и при които компанията отдава под наем сървърни капацитети и софтуерни инструменти, също се наслаждаваше на силно търсене по време на пандемията, тъй като клиентите ускориха сериозно цифровите си инвестиции.