Американският технологичен гигант Apple в момента тества нов софтуер за iPhone, който ще позволи на потребителите да отключват телефона с Apple Watch, докато носят маска навън. Функцията, която е пусната в бета версия вчера, е нов тестов софтуер за Apple Watch и iPhone, като се очаква да бъде налична още през пролетта.

В момента потребителите на Apple или трябва да въведат парола, или да свалят маската си, за да отключат своя iPhone с функцията за лицево разпознаване Face ID. Благодарение на новата функция, ако потребителят носи Apple Watch, Face ID ще работи по същия начин, както когато той не носи маска.

Нужно е само да погледне телефона, за да го отключи. Тази функция ще позволи на потребителите само да отключват устройството, но няма да работи при покупки, които все пак ще искат парола.

Подходът е подобен на този на Mac, който може да бъде отключен автоматично, ако човек носи своя Apple Watch в близост до него. Обичайно, Apple тества функции в бета версия няколко седмици или няколко месеца, преди да ги пусне за масово ползване, така че се очаква услугата да бъде налична за потребителите през пролетта.

Гугъл с новини за вътрешни проекти

Google обяви, че ще спре вътрешните разработки на игри за Stadia, благодарение на което базираната в облака стрийминг платформа ще зависи изцяло от заглавията на други разработчици и издатели. Stadia се появи през 2019 г. заедно с вътрешно звено за разработки, което се очакваше да прави игри за платформата.

Сега, обаче компанията твърди, че го затваря заради високите разходи, свързани с разработката на игри, които да привличат потребителите.

„Създаването на най-висок клас игри от нулата отнема много години и значителни инвестиции, а разходите растат експоненциално.“, коментира в блога на компанията Фил Харисън, вицепрезидент и генерален мениджър на Google Stadia.

Освен това, Харисън твърди, че Джейд Реймънд, ръководител на Stadia Games и Entertainment на Google, ще напусне компанията, за да последва други възможности.

През миналата година Stadia записа ръст на броя на потребителите, след като технологичният гигант подари два безплатни месеца достъп до премиум версията на игрите, докато хората бяха затворени вкъщи заради пандемията на Covid-19.

Въпреки всичко говорител на Google посочва, че компанията „остава ангажирана със Stadia като платформа. Харисън пък, определя Stadia като „технологична платформа за партньори от индустрията“.

Нещо повече…

Google Play Store скоро ще допуска приложения за залози, пише Mashable.

Разбира се, тук се крият няколко уловки, които е добре да бъдат споменати. Приложенията ще са налични само в страни и райони, в които специфичният тип залагания в приложенията са позволени от закона.

От 1 март потребителите на устройства с мобилната операционна система Android в Съединените щати и в 14 други държави ще се присъединят към Бразилия, Франция, Ирландия и Обединеното кралство като места, където са позволени залозите през приложения в магазина на Google.

Новите страни в списъка са: Австралия, Белгия, Канада, Колумбия, Дания, Финландия, Германия, Япония, Мексико, Нова Зеландия, Норвегия и др.

„Ние допускаме приложения за реални залози с пари, реклами, свързани с реални парични залози и приложения за фентъзи спортове при отговаряне на определени изисквания.“, гласи текст на страницата за поддръжка на Google.

Приложенията за залози ще трябва да кандидатстват за одобрение в една от четири категории: онлайн казино игри, лотарии, спортни залози и фентъзи спортове. Освен това, ще трябва да вземат мерки, за да не допускат лица под допустимата от закона възраст, да извършват залози.

В Съединените щати ситуацията може да е по-сложна, тъй като ще се прилагат законите на всеки отделен щат. Приложенията и видовете игри, които ще са налични в Google Play Store, ще зависят изцяло от местните регулации.

Мъск излезе с безумни, но велики открития

Илън Мъск обяви, че един от стартъпите му е свързал мозъка на маймуна с проводници, позволяващи ѝ да играе видео игри.

„Той е една щастлива маймуна!“, коментира Мъск, който е главен изпълнителен директор на компанията за електромобили Tesla и предприемач, подкрепящ редица други футуристични проекти.

В това число влиза и Neuralink – стартъп, който е изцяло фокусиран върху разработката на мозъчно-компютърен интерфейс. По думите на Мъск, видео клипове на свързаните маймуни ще бъдат пуснати скоро, може би до месец.

Предприемачът разкри новината в Clubhouse, частна социална мрежа, в която хората си говорят неформално. Въпреки че Clubhouse прилича на приложение, което предлага възможност за прескачане от един конферентен разговор в друг, то се превърна в популярна платформа с около 5 млн. потребители. Само 10 дни по-рано то имаше 3 млн. потребители.

В рамките на разговора, Мъск е попитан за новите разработки на базираната в Сан Франциско Neuralink, която беше стартирана през 2017 г. Мъск, който е основател и на компанията за ракети Space Exploration Technologies, а в момента е най-богатият човек в света, е известен с широките си интереси – от изкуствения интелект до подземния превоз.

„Имаме маймуна с безжичен имплант в черепа, разполагащ с малки проводници, която може да играе видео игри с ума си.“, коментира Мъск пред няколко хиляди слушатели в чат стаята на Clubhouse.

„Не можете да видите къде е имплантът. Той е една щастлива маймуна!“.