Честно да си призная, думите в заглавието ги бях предвидил да ги споделя на Ганьо, защото ми бе интересно какво ще каже по темата. Той има солиден опит в тези неща, така че най-вероятно щеше да каже уникални неща, които да прочетете в рубриката на Socialni.bg „Обзора на Ганьо“, но утрето си е за утре.

Днес ще я метнем тази тема, че за едно денонощие може да се случат още стотици нови неща на другия край на света. И понеже там не са като нас – 20 000 човека да люпят семки пред Народното събрание, ние сме длъжни да сравним нещата между България и САЩ, че като заговорихме за игра, имаме още нещо да кажем… ох, пак станаха 101 неща.

България е прекалено голяма, за да бъде просто щат

„Е, гоУеми сме!“ – не сме балъци и това е. Ние тук може да люпим семки пред Народното, за да избягаме от работа с оправданието, че ще протестираме за Промяната, но поне си имаме Dara.bg, за да си напомняме, че не всичко е толкова сложно. Семпъл, лесен за използване сайт, но с достойна мисия – щастливи дечица.

Нали всички властимащи обичат да галят детски главички по предизборни кампании? Тук, обаче, предизборна кампания нямаме, но в Америка си имат и като гледам как тече, не ми се иска да си представям колко шлюпки от семки ще има на нашите протести.

Тук със сигурност методите ни са по-ефикасни

Сега си представете български служител на реда да влезе в циганска махала, да убие представител от малцинствата и да излезе жив и здрав. Гледате с недоумение – нормално, защото няма как да се случи подобен сценарий.

Тези неща, които гледате по телевизиите, са пълна измишльотина. Ако беше тук едва ли щеше да се тръби толкова, защото нямаше да останат ни полицейски районни управления, ни медии, които да отразяват събитията.

Всичко щеше да гори, ромските граждани щяха да стигнат до Брюксел. Да, най-вероятно не знаят що е то сметка за ток, но щяха да претендират за правата си, защото видиш ли, те винаги са от прецаканата страна на нещата.

Какви армии, какви пет лева, извинявам се

Иронията е, че ние и да искаме, нямаше да можем да изпратим редовни войници, които да потушат страстите. До онзи ден край шуменското село Марково министърът на отбраната Красимир Каракачанов демонстрираше стрелковите си умения пред випускниците.

Сега, не знам дали само аз ги видях тези детайли, но той не стреляше ли с 23-милиметрова зенитнта установка, която се вижда само по филмите за Втората световна война? Е, това най-доброто оръжие срещу ромски гняв ли е?

Аз съм сигурен, че един човек, самоубил се на 30-ти април, би дал невероятно решение срещу подобен вид случки, но тогава никой не го е слушал. Сега използват някои от неговите методи, но не си признават.

Ако САЩ си имаше роми

Ако Съединените американски щати имаха български роми, то едва ли щяха да ги използват само по време на избори. Ромите щяха да си имат Ромски квартал и там може би щяха да калайдисват тенджерите и тиганите на кореняк-американците.

Някои от ромите може би щяха да имат сериозна работа – щяха да са интегрирани. Той Тръмп ги може тия работи – праща ги в Аляска да чупят ледове и после няма да се интегрираш ли?!

Можеше дори да се снима и филм за успехът на един представител на най-ориенталската прослойка на българското общество. Основната линия в сюжета щеше да е за това как си е играел с детски играчки и е учил столици в махалата с магнитна карта на света от KikiRiki.bg защото там цените са наистина достъпни.

После щеше да работи в България до към 25-годишнината си, за да спестява пари, с които да замине за Щатите. Романтичната история щеше да се засили с това, че е учил английски от учебници, които е спасил от това да бъдат запалени от богаташчетата, живеещи в близкия квартал.

Научил английски малкия Асенчо, за да вземе виза, събрал пари и отишъл в Америка. Там имал един братовчед на име Господин, за приятелите Гуспа (естествено, той къде ли няма братовчеди).

В мексиканските среди Гуспата бил гринго, а в кварталите на чернокожите, бил „мой човек“ – навсякъде го знаели. Асенчо, обаче не искал да се замесва с такива подземни далавери и работил при един азиатец (винаги има замесен азиатец). Един ден просто му вързало и станал брокер, ама толкова добър, че чак Уил Смит му звъннал, за да направи филм за него.

Ако САЩ си имаше роми, демократите щяха да искат беззаконието в Ромския квартал да расте. кой би искал да калайдисва цял живот? Сметки, обаче, щеше да се наложи да се плащат.

Именно заради това, демократите щяха да гласуват задължително да се плащат сметки и тогава „съвсем случайно“ някой в ромска махала щеше да загине при рутинен арест. Щеше ли да правят същите цигании (съвсем буквално), каквито щяха да създадат тук.

Тогава за първи път щяхме да чуем за това, че ромите могат да правят и мирни протести. Бъдете сигурни, че шлюпки от семки щеше да има на оградата на Белия дом.

В заключение

Да, ние наистина ви предложихме сценарий за филм, наистина ви препоръчахме онлайн магазин за детски подаръци Dara.bg и ви напомнихме за „Обзора на Ганьо“ утре. 101 неща за има-няма 5-10 мин. Защото в Socialni.bg знаем какво правим и твърдим, че го правим добре.