5G-та, телефони, дисплеи и социални мрежи

Необятната Русия е силно заинтересована от евентуално сътрудничество с многобройния Китай. Целта – внедряване на стандарта 5G в Интернет, заяви днес на младежки образователен форум близо до Москва руският външен министър Сергей Лавров.

По думите на външния министър, Русия няма да следва никакъв пример на Съединените американски щати, които просто изискваха от всички да не си сътрудничат за 5G с Китай. По-специално, апелът на САЩ бе насочен към компанията Хуавей.

Напротив, Русия е заинтересована да си сътрудничи със страните за създаване на съвременни технологии и внедряването им в практическия живот, допълни руският външен министър. Лавров уточни още, че ресорните министерства и ведомства работят много усилено, за да разпространят на тази технология в Русия.

Предстои да се реши и въпросът за конкретните честоти, които да бъдат отпуснати за 5G-връзката. Въпросът е как военните, които отдавна работят на тези честоти, да намерят някакъв изход, така че или да направят място, или да намерят друго направление в тези честоти, отбеляза още министърът по темата.

5G е много важна тема както за Русия, така и за целия свят, изтъкна в заключение ръководителят на руската дипломация.

Телефони и системи

HMD Global съвсем скоро ще пусне нова серия смартфони под бранда Nokia, който е официална собственост на компанията. Тя е сочена и за един от производителите на телефони, който в портфолиото си продължава да залага и на по-опростени и достъпни модели.

Бюджетността на марката също е един от нейните основни козове срещу големите имена на производителите. Скъпи апарати не са в стила на производителят, стремящ се към масово използване на продуктите им.

В туит в социалната мрежа „Туитър“ компанията подсказва с видео, че съвсем скоро ще можем да видим не един, а цели два нови апарата. Най-вероятно става въпрос за актуализирана версия на Nokia C3 за европейския пазар, както и на модел, който да наследи легендарната Nokia 3310.

Първият апарат, който вече е достъпен в Китай, има 5,99-инчов IPS екран с HD+ резолюция от 1440х720 пиксела, при съотношение на екрана от 18:9 и плътност на пикселите от 269 точки на инч.

Nokia C3 (2020) пък ще работи под управлението на Android 10 и се захранва от осем ядрен Unisoc SC9863А процесор, който е допълнен от IMG8322 графичен чип. Наред с всички тези подробности потребителите имат на разположение място за съхранение от 32 GB, което може да се увеличи при желание с използването на карти.

Камерата пък е 8-мегапикселова с f/2.0 и сравнително бърз автофокус, като селфи сензора е 5-мегапикселов с f/2.4 и опция за запис на видео с HD резолюция. Батерията на апарата е със заряд от 3040mAh, което, според експерти, е съвсем достатъчно. Отстрани на рамката ни очаква сензор за пръстов отпечатък.

Цената на устройството е под 200 лв, което го прави изключително атрактивно за много потребители, пострадали от коронавируса, а може би подобна ще е картинката и с наследника на 3310, който вероятно ще е дори по-евтин.

Сега на важния въпрос

Ще има ли, iPhone 12 Pro 120-херцово опресняване на дисплея, или няма да има? Този въпрос се питат всички, но досега никой не даваше адекватен отговор.

Ако информацията на основателя на DSCC и DisplaySerach - Рос Янг, се оправдае, феновете на iPhone ще бъдат изненадани много неприятно. Според него, моделите iPhone 12 Pro няма да разполагат с дисплеи с висока честота на опресняване от 120 херца.

Изглежда, че компанията се е подсигурила с достатъчни количества от OLED панели, които могат да работят при 120 херца, но не може да си набави съответните интегрални схеми, които да оперират пикселите при тази честота. Това означава, че е възможно дисплеите да работят при използваната и досега честота от 60 херца.

Евентуално такова решение ще е продиктувано от нежеланието за допълнително забавяне на премиерата на смартфоните. Освен това, от „Епъл“ винаги са били известни с това, че ако не са сигурни в дадено нещо, те просто не го вграждат в телефоните си.

Ситуацията с „Тик-Ток“

Китайското приложение за споделяне на видеоклипове „ТикТок“, което бе сериозно заплашено от забрана, излязла директно от президента на САЩ Доналд Тръмп, обяви снощи, че планира да заведе дело срещу американското правителство.

"За да гарантираме, че законът ще бъде спазен и нашето предприятие и нашите потребители ще бъдат третирани еднакво с останалите, нямаме избор, освен да оспорим указа (подписан от Тръмп) пред съда.“

Това бяха думите, които сподели в изявление за медиите ръководството на китайската компания.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обвинява от месеци платформата за обмяна на видеоклипове, собственост на БайтДенс (ByteDance), в кражба на данни на американските потребители. Това, според Щатите, „ТикТок“ са го правили в полза на Пекин.

На 6 август той забрани всякакви транзакции между приложението и американски партньори, като се очаква указът му да влезе в сила 45 дни по-късно. „ТикТок“ веднъж вече заплаши да оспорва указа пред съда и явно смята да изпълни заканата си през идните дни.

"Въпреки че не сме съгласни с обвиненията на американската администрация, от близо година опитваме да започнем дискусии, за да намерим решение, което да удовлетворява всички.“

Това уточнява компанията, като подчертава, че се е сблъскала с "липса на спазване на правните процедури".

Американската администрация "не обръща внимание на фактите и се опитва да се намеси в преговори между частни фирми", добавя още по темата „ТикТок“.