За всеки един от нас би бил голям шок да загуби близък човек, а едно от най-неприятните неща е това, че трябва почти незабавно да се започне подготовката на куп неща около погребението.

Тежко е, че човек все още е в шок от случилото се и вече трябва да мисли за толкова много неща, с които едва ли би искал да се занимава в един толкова тежък момент..

Макар и това да се поема като ангажимент от погребалните агенции в София и до нас да стига една сравнително малка част от организационната дейност, все пак не може да се отрече, че основните решения са в наши ръце и няма как да ги подминем.

4 неща, за които да помислим

Има доста голямо разнообразие от проблеми, които трябва да се решат. След смъртта на близък човек трябва да се срещнем със служителите на погребалната агенция и с тях да обсъдим какъв ще е ритуалът и от какво ще се нуждаем.

1. Помислете за гробното място

Добре е да помислите за гробното място и да се запознаете с всички детайли по този въпрос.

Така например, през първите 8 години хората ползват гробното място безплатно, докато след това трябва да заплатят такса за 10 години или за вечни времена.

Предимството да се заплати гроба за вечни времена е, че той става собственост на семейството и други близки след време могат да намерят своя вечен покой там след като си отидат.

2. Надгробният камък

Една много важна част, за която трябва да помислим, е изборът на надгробен камък.

За това отива една сериозна сума от средствата около гроба, а няма да бъде преувеличено и ако кажем, че това е основният разход след като си отиде скъп човек.

Надгробните паметници обикновено отнемат известно време за изработка, а материалите доста често са скъпи, но и качествени.

3. Панихида

Панихидата се прави на 3-ти, 9-ти, 40-ти ден, а след това на 3-ти и 9-ти месец, както и при годишнина. Особено значение се отдава на четиридесетия ден, след който на некролозите вече може да се постави снимка.

Обикновено за панихида се раздават пита, жито и вино, макар че в практиката виното бива изместено от различни видове сладки, на които се казва подавка.

4. Не отхвърляйте и вероятността за кремация

Кремацията е един вариант, който всеки човек, загубил близки хора, трябва да обмисли като възможност.

Мнозина отхвърлят с лека ръка това, но не бива да се отрича, че кремацията има своите предимства.

В нашата култура тя не е много застъпена, но в редица страни на Запад се приема за по-предпочитан и популярен вариант.