В рамките на целия вчерашен ден бяха получени редица сигнали за поставени взривни устройства в летищата в София, Бургас, Пловдив и Варна. За поставени бомби беше съобщено и в сградите на вестник „24 часа“, както и на Българската национална телевизия.

Въпросните сигнали доведоха до редица проверки в споменатите учреждения, които накрая разчистиха опасенията от наличие на взривоопасни устройства.

Пътниците на летищата са се разминали само с уплаха, но до паника не се е стигнало. Служителите на БНТ са били изведени от сградата, докато тя бъде претърсена.

Сигналите са подадени преди и около обяд, като първият е бил регистриран в 9:20 часа и е съобщил за бомба на летища „София“.

Впоследствие, в 11:30 часа, е получен втори сигнал за наличие на взривоопасно устройство в сградата на БНТ. Проверките установяват липса на такива.

В друг от големите ни градове, Пловдив, сигналът за бомба на местното летище е подаден в 11:00 часа. След извършената незабавно проверка е установено, че подаденият сигнал е фалшив.

По същото време, но в морската ни столица Варна, също се подава сигнал за наличие на бомба на летище „Варна“. Около 12:30 е получен поредният сигнал за бомба, този път насочен към летище „Бургас“.

Всяка една от проверките установява, че сигналите за тревога са фалшиви и няма опасност за пътниците и обектите.

Подаденият сигнал за бомба в сградата на вестник „24 часа“ върви със съобщение, което гласи: „Ние сме терористичната група Orwell. Информираме ви, че сме засадили взривни устройства (тринитротолуен) на територията на сградата на медийната компания „24 chasa“. Детонацията може да възникне по всяко време от момента, в който отворите това писмо“.

Впоследствие се установява, че всички сигнали са подадени от един и същи имейл, което говори за вероятна взаимовръзка.

От МВР оповестиха, че сходни сигнали са подадени и в редица други държави от Европейския съюз в същия ден.