Главният изпълнителен директор на Meta Platforms Inc. Марк Зукърбърг нарече руската инвазия в Украйна „значително дестабилизиращо света събитие“ в първия си публичен коментар за войната.

Основателят на платформата Facebook взе участие в технологичната конференция SXSW в Остин, Тексас, във вторник. В изказването си той коментира метавселената, футуристичното си виждане за интернет, NFT и други. Той обаче започна с коментар за „наистина ужасната война“, посочвайки, че мисли за украинския народ.

„Наистина е трудно да намеря правилните думи, които да значат нещо, в ситуация като тази“, каза той, цитиран от Bloomberg.

По думите му Meta работи за поддържане на услугите си в региона, така че украинците да продължат да ги използват.

Зукърбърг като цяло се въздържа от публични коментари за политически и регулаторни въпроси през последните месеци. Изпълнителният директор остави политическите решения и публичните позиции на Ник Клег, президент по международните въпроси на Metа, който бе повишен на поста по-рано през годината.

Защо Meta е толкова важна за ситуацията в Украйна

Продуктите на компанията са в центъра на информационна война от началото на инвазията, използвани както от Киев, така и от Москва за популяризиране на позициите си.

По-рано Meta блокира профили на руски държавни медии в Украйна и ЕС, а наскоро си навлече гнева на Москва, защото позволи на украинци да споделят постове, в които призовават за насилие срещу руските сили.

Руските регулатори отговориха, като блокираха Facebook и Instagram в страната, посочвайки като причина „дискриминация срещу руски медии и информационни източници.

В изказването си Зукърбърг също така потвърди, че незаменяемите токени (NFT) пристигат в Instagram. По думите му компанията работи това да стане „в краткосрочен план“.

Що се отнася до конкретна времева рамка, Зукърбъг заяви, че за момента не е готов да обяви повече за плановете.

В кибервойна ли е България

България не е в състояние на кибервойна, каквато например се случи в Украйна преди няколко години и остави половин Киев без ток. Това мнение изказа министърът на електронното управление Божидар Божанов по време на традиционната среща на бизнеса с правителството, организирана от "Капитал".

„Кибервойна не включва общия фон на кибератаките. Тя изисква въздействие върху физическа инфраструктура. Няма и завишен фон на киберактивност – тя започва от сканиране и проверки за слабости и стига до атаки.“, каза Божанов.

Коментирайки темата за военния конфликт в Украйна, министър Божанов посочи, че дълги години страната ни не е полагала необходимите грижи да осигури максимално своята киберзащита, поради което сегашното правителство трябва ускорено да наваксва някои дефицити. Но все пак според Божанов в сектора има диверсификация.